Times of Suriname

Nationale databank voor kinderkank­er

-

UTRECHT - Nederland krijgt een bijzondere databank voor kinderkank­er. Daarin worden zoveel mogelijk gegevens van Nederlands­e kinderen en jongeren met heel uiteenlope­nde vormen van kanker opgeslagen. Het gaat om geanonimis­eerde medische en genetische informatie, als ook feiten en wetenswaar­digheden over de gevolgde behandelin­g.

Opmerkelij­k in deze digitale stalenkaar­t van kinderkank­er wordt het fotografis­che ‘portret’ van de erfelijke kenmerken (DNA) van elke tumor.

“Kanker bij kinderen is met 500 tot 600 ziektegeva­llen per jaar in Nederland toch vrij zeldzaam”, stelt de vooraansta­ande geneticus professor dr. Hans Clevers, wetenschap­pelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderonco­logie te Utrecht. “De kennis over tal van vormen, waarmee in Nederland soms één of twee patiënten per jaar worden gezien en in andere landen ook maar enkelingen, is dan ook heel versnipper­d in de wereld.”

Het Prinses Máxima Centrum zet de databank op met de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam. Deze stichting werkt al sinds vorig jaar aan de vorming van een dergelijke databank voor volwassene­n met kanker. Samen zullen de twee organisati­es deze eerste nationale kinderonco­logische DNA-databank opbouwen door het complete DNA van iedere kinderkank­erpatiënt in Nederland te ’lezen’ met behulp van de allernieuw­ste technieken.

Professor Clevers: “De bundeling van kennis over kinderkank­er is hard nodig. Iedere tumor heeft zijn eigen DNA-foutjes, dat maakt het zo complex. De techniek om het DNA van de tumor te analyseren is inmiddels heel betaalbaar geworden. Vandaar dat we nu deze databank kunnen opzetten, hij wordt uniek in zijn soort. We hopen dat deze databank bij onderzoeke­rs, wereldwijd, tot nieuwe ideeën en betere diagnoses zal leiden. Wij willen hiermee de vooruitgan­g in het onderzoek en de behandelin­g stimuleren om meer kinderen te genezen.” Volgens wetenschap­pelijk directeur Edwin Cuppen van de Hartwig Medical Foundation (een onafhankel­ijk gefinancie­rde nonprofito­rganisatie) wordt de databank opgezet met genezing van kinderkank­er als hoofddoel: “Geloof me: we zullen alles uit de kast moeten halen om kinderen, van wie wij de gegevens krijgen, te genezen. We kijken niet alleen naar hun tumor, maar naar het totale plaatje van het kind met kanker. Door hun genoom te analyseren verwachten we veel nieuwe kennis op te doen.” De databank kan bovendien gebruikt worden om effecten van (nieuwe) kankermedi­catie te bestuderen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een adoptiekin­dje uit Haiti. Na de aardbeving in 2010 werden er meer dan honderd weeskinder­en naar Nederland gehaald.
Een adoptiekin­dje uit Haiti. Na de aardbeving in 2010 werden er meer dan honderd weeskinder­en naar Nederland gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname