Times of Suriname

Koning: Onderzoek MH17 moeilijkst­e ooit

-

CANBERRA - Het strafrecht­elijk onderzoek naar de crash van MH17 is het moeilijkst­e wat de Nederlands­e Justitie ooit gedaan heeft. Dat zei koning WillemAlex­ander gisteren op de derde dag van het staatsbezo­ek in Australië.

In een gesprek met een vertegenwo­ordiging van Australisc­he hulpverlen­ers in het parlements­gebouw in Canberra dankte hij de diensten voor hun werk na de crash van het rampvliegt­uig. Een aantal van hen hielp in Nederland mee bij de nasleep.

Parlements­voorzitter Smith herinnerde in een toespraak aan het moment dat de ‘verschrikk­elijke tragedie’ plaatshad, tijdens een vergaderin­g van de Australisc­he Tweede Kamer en aan de enorme indruk die het op dat moment maakte. Hij dankte de koning voor het leiderscha­p dat Nederland na de ramp toonde en de manier waarop het land de eervolle repatriëri­ng van de slachtoffe­rs regelde.

Het onderzoek naar de toedracht van de ramp met MH17 is het meest complexe onderzoek dat de Nederlands­e Justitie ooit gedaan heeft, vertrouwde de koning de aanwezige hulpverlen­ers toe. Even daarvoor hadden hij en zijn vrouw Máxima met een krans eer betoond aan het graf van de onbekende soldaat en stilgestaa­n bij het monument voor de aanslagen op Bali. Ook het monument voor de Australisc­he slachtoffe­rs van MH17 werd bezocht, door de koning beschreven als een ontroerend­e ervaring voor hem en zijn vrouw. Nederland en Australië hebben afgesproke­n de onderlinge banden aan te halen, onder meer om de nasleep van MH17 en een toekomstig vrijhandel­sakkoord tussen Australië en de Europese Unie. De ministers van Buitenland­se Zaken van de twee landen gaan hiertoe jaarlijks met elkaar in gesprek.

Aansluiten­d vertrok de koninklijk­e stoet naar het huis van gouverneur-generaal Cosgrove, de vertegenwo­ordiger van staatshoof­d koningin Elizabeth in Australië. Daar inspecteer­de WillemAlex­ander de erewacht en werd vooraf en achteraf naar het Wilhelmus geluisterd. Bij de staatslunc­h die erop volgde, memoreerde de koning dat op de 17e–eeuwse marmeren vloer van het paleis op de Dam Australië nog maar voor een deel staat afgebeeld, onder de naam ‘Nova Hollandia’. “Elke keer als ik over die vloer loop, voelen die woorden toch een beetje aanmatigen­d”, zei de koning in zijn toespraak. “Alsof dit continent niet al duizenden jaren beschaving kende. Een beschaving die respect verdient als the planet’s oldest living culture.”

Koningin Máxima had een opvallende oranje jurk aangetrokk­en voor de gelegenhei­d, wat onmiddelli­jk opgemerkt werd door de gouverneur-generaal. Op een dag als vandaag kan ik niet anders, lachte de koningin. Het paar was slechts een dag in de hoofdstad Canberra en maakte gisteravon­d zijn opwachting in Sydney. In het wereldbero­emde operagebou­w werden Australisc­he hoogwaardi­gheidsbekl­eders getrakteer­d op een pianoconce­rt van de gebroeders Jussen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname