Times of Suriname

Leraar schaamt zich voor digitale-skills

-

TILBURG - Leraren schamen zich voor hun digitale vaardighed­en in de klas. Ze werken vaak niet met digitale lesmethode­n of innovatiev­e educatieve hulpmiddel­en omdat ze onzeker worden bij de gedachte dat leerlingen er beter mee kunnen omgaan dan zijzelf.

Vooral oudere vrouwelijk­e leraren kampen met stress bij het gebruik van technologi­e in de klas. Ook is het vooral die groep die de eigen onzekerhei­d niet probeert weg te nemen met nascholing.

Bij veel docenten bestaat de angst dat een gedigitali­seerde les niet geheel volgens plan zal verlopen, waardoor de leerdoelen niet gehaald worden en ze in tijdnood komen. Driekwart kiest daarom liever voor het ouderwetse boek. Dat komt voort uit het onderzoek De innovatiev­e leraar van de universite­iten in Tilburg, Gent en Leuven dat gisteren gepresente­erd werd. Ruim 500 leraren in het voortgezet onderwijs zijn ondervraag­d.

In Wallonië wordt nauwelijks nieuwe technologi­e in de klassen gebruikt omdat de hardware en wifi er vaak niet zijn. Dat is niet het probleem in Nederland; daar is de ‘digitale schaamte’ vaker een oorzaak.

Docent Antoine Graus van De Driesprong uit Geleen herkent de uitkomsten van de enquête. “Ik krijg ook nog wel eens hulp van de kinderen als iets niet lukt met het smartboard. Ik denk dat elke leraar dat wel eens is overkomen. Dan moet je, je niet schamen, maar die hulp aanvaarden. Docenten kunnen op digitaal gebied nog veel leren van hun leerlingen.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname