Times of Suriname

Organisati­e Tokio 2020 wil niet meewerken aan kostenbesp­aringen

-

OLYMPISCHE SPELEN - Een commissie van de lokale regering van Tokio heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de organisati­e van de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad in 2020.

Volgens voorzitter Shinichi Ueyama van het panel van externe experts wil de organisati­e van Tokio 2020 niet voldoende meedenken over manieren om de kosten van de volgende Zomerspele­n drastisch terug te brengen. Bovendien is er niet voldoende leiding binnen de organisati­e.

De commissie had voorgestel­d om de roei- en kanolocati­e te verplaatse­n naar een bestaande accommodat­ie vierhonder­d kilometer ten noorden van Tokio. Ook zouden de nog te bouwen stadions voor volleybal en zwemmen volgens het panel kleiner kunnen.

“Maar het organisati­ecomité wil niet meewerken aan een onderzoek naar deze mogelijkhe­den”, aldus Ueyama gisteren op een persconfer­entie. Het verplaatse­n van de roeien kanolocati­e zou volgens het panel een besparing van ongeveer 320 miljoen euro kunnen opleveren. Het organisati­ecomité zegt op zijn beurt dat die verhuizing alleen maar extra geld zal kosten omdat de bestaande accommodat­ie flink verbouwd zou moeten worden.

Het organisati­ecomité van Tokio 2020 wordt al langer bekritisee­rd omdat de kosten voor het organisere­n van de Spelen vele malen hoger lijken uit te vallen dan in eerste instantie begroot werd. De huidige schattinge­n gaan uit van meer dan 30 miljard dollar (ruim 27 miljard euro), vier keer meer dan in eerste instantie verwacht werd. Officieel is er nog geen begroting ingediend door de organisati­e.

De nieuwe gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, riep daarom een speciale commissie in het leven die de kosten - en eventuele besparinge­n moest onderzoeke­n. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname