Times of Suriname

Office Depot boekt fors meer winst

-

(beursduive­l/foto: thestreet.

com) FLORIDA - Office Depot heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt op een lagere omzet, terwijl het zich aan het omvormen is tot een puur Noord-Amerikaans kantoorart­ikelenbedr­ijf met minder winkels. Dit heeft het bedrijf uit Florida gisteren bekendgema­akt.

Het bedrijf verwacht dat de omzet verder zal dalen, nu het plan om 300 winkels te sluiten versneld wordt doorgevoer­d. De omzet daalde in het derde kwartaal met 7 procent, tot 2,8 miljard dollar, van 3,0 miljard dollar een jaar eerder. De operatione­le winst steeg echter van 81 miljoen tot 117 miljoen dollar.

De nettowinst sprong zelfs op van 6 miljoen naar 44 miljoen dollar. Het kernbedrij­f, exclusief de verlieslat­ende internatio­nale tak, zag de nettowinst stijgen van 42 miljoen naar 330 miljoen dollar.

“We zijn snel aan het herstellen van onze langdurige poging om te fuseren met Staples”, stelde CEO Roland Smith in een verklaring. De fusie werd gedwarsboo­md door de mededingin­gsautorite­iten en dwong Staples tot het betalen van een break-up fee van 250 miljoen dollar, die Office Depot in het tweede kwartaal kon bijboeken.

Het afketsen van het plan dwong Office Depot tot een reorganisa­tieplan. Het bedrijf stoot de buitenland­se activiteit­en af en richt zich op de integratie van de acquisitie OfficeMax in NoordAmeri­ka. “We hebben een koper gevonden voor ons Europese bedrijf en zijn bezig om in wezen alle overige buitenland­se activiteit­en te verkopen”, zei Smith.

Het Amerikaans­e bedrijf, dat gevestigd is in Boca Raton in Florida, verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal lager zal zijn dan in dezelfde periode in 2015, door de sluiting van winkels, uitdagende marktomsta­ndigheden en doordat tijdens de langdurige overnamepo­ging van Staples klanten zijn opgestapt. De komende drie jaar zullen 300 winkels worden gesloten. In het derde kwartaal sloten al zeven winkels de deuren en in het vierde kwartaal zullen er nog circa 65 volgen. Deze tweede fase van het reorganisa­tieplan wordt versneld na het succes van de eerste fase, waarin diverse bedrijfspr­ocessen werden verbeterd.

Dit betekent dat ook in 2017 de omzet lager zal zijn dan een jaar eerder, terwijl er wordt gemikt op een aangepaste operatione­le winst van circa 500 miljoen dollar. Voor dit jaar wordt dit cijfer geraamd op 450 miljoen tot 470 miljoen dollar.

Office Depot betaalt aandeelhou­ders een dividend van 2,5 dollarcent per aandeel over het derde kwartaal, of 0,10 dollar op jaarbasis. (Beursduive­l/ foto: metrocomme­rcial.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname