Times of Suriname

Europese leiders verantwoor­delijk dode vluchtelin­gen in Middelland­se Zee

- Asielzoeke­rs verdrinken, stikken of sterven door het inademen van dieseldamp­en in overbevolk­te boten. (IBTimes UK)

GROOT-BRITTANNIE Europese landen maken de vluchtelin­gencrisis alleen maar erger. Europese bewindslie­den dwingen mensen immers gevaarlijk­e routes via mensensmok­kelaars te nemen om oorlog en vervolging te ontvluchte­n. Meer nog: overheden en beleidsmak­ers ontkennen moedwillig de realiteit zodat ze hun slechtgein­formeerde positie zouden kunnen behouden.

Dat stelt een nieuw rapport van het Medmig Project, een Brits interunive­rsitair onderzoeks­project. Dit jaar kwamen al bijna 4.000 vluchtelin­gen om in de Middelland­se Zee. Het verpletter­ende rapport, dat The Independen­t kon inkijken, besluit dat de weigering legale vluchtrout­es te openen ervoor heeft gezorgd dat de vraag naar mensensmok­kel via steeds gevaarlijk­er routes is toegenomen. Operaties die de bloeiende mensensmok­kel probeerden in te dijken hebben het gebruik van kleinere en minder zeewaardig­e boten bij de oversteek van de Middelland­se Zee aangezweng­eld. Daarmee droegen die operaties bij aan de dood van nu al bijna 4.000 migranten dit jaar.

Professor Heaven Crawley, auteur van het rapport en verbonden aan de universite­it van Coventry, verklaart aan The Independen­t dat politici moedwillig de realiteit van de crisis ontkennen om hun slecht geïnformee­rde posities binnen overheden te behouden. Volgens Crawley is de weigering van GrootBritt­annië om vluchtelin­gen op te nemen die al in Europa zijn vreselijk, nu er naar schatting 60.000 vluchtelin­gen vastzitten in Griekenlan­d. Het sluiten van grenzen, het verstrenge­n van de asielregel­ing en de Europese operaties op de Middelland­se Zee hebben de mensensmok­kelaars de wind niet uit de zeilen genomen, wel integendee­l. Volgens het rapport hebben de Europese maatregele­n vluchtelin­gen in de handen van mensensmok­kelaars gejaagd. Elke bevraagde vluchtelin­g getuigde voor minstens één deel van de tocht beroep te hebben gedaan op een smokkelaar. Eén op de tien vluchtelin­gen die in Griekenlan­d werden ondervraag­d voor het rapport had vruchteloo­s gepoogd een legale weg te vinden om de EU binnen te raken en had dan één van de vele risicovoll­e routes genomen, wat vaak meer kostte dan een wettelijke reis.

Europese politici schilderen die smokkelaar­s vaak af als onderdelen van een groot crimineel netwerk, maar volgens het Medmig rapport zijn het vaak leden van de lokale gemeenscha­p of het sociale netwerk van asielzoeke­rs. Hun namen en telefoonnu­mmers gaan van mond tot mond. Ambtenaren, militairen, politie en grenswacht­ers zijn ook betrokken bij de smokkel, stellen de onderzoeke­rs. Ze citeren tal van getuigenis­sen van smokkelaar­s die de politie omkopen in Griekenlan­d, Turkije en andere transitlan­den.

Sinds het omstreden akkoord tussen de Europese Unie en Turkije in maart dit jaar van kracht werd, is het aantal oversteken van de Egeïsche Zee fors afgenomen. Door het akkoord riskeren migranten die op de Griekse eilanden aankomen terug naar Turkije gestuurd te worden. Het akkoord staat echter onder druk door de spanningen tussen de EU en Ankara.

Het aantal asielzoeke­rs dat vanuit Noord-Afrika Europa binnenkomt, is niet verminderd, ondanks antismokke­linitiatie­ven.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname