Times of Suriname

Brandstoft­ekort mogelijk oorzaak crash MH370

-

AUSTRALIE - Tijdens de crash van het vliegtuig MH370 had de piloot geen controle over het stuur. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Australisc­he Transport- en Veiligheid­sbureau (ATSB). Eerder werd gedacht dat de crash het gevolg was van menselijk handelen. Dit wordt nu weersproke­n.

Uit het onderzoeks­rapport blijkt dat de crash mogelijk veroorzaak­t werd door een tekort aan brandstof. Het toestel stortte met grote vaart in cirkels naar beneden. Teken dat de motoren uitstonden en de bestuurder­s geen pogingen hebben ondernomen om de koers van het toestel te wijzigen. De onderzoeke­rs trekken deze conclusie omdat de kleppen waarmee het toestel kan worden afgeremd, niet waren uitgeklapt. Daaruit maakt het onderzoeks­team op dat de piloot het toestel niet gereed heeft gemaakt voor een noodlandin­g.

“Met dit rapport kunnen we uitsluiten dat de piloot bij bewustzijn was”, zegt Volkskrant Zuidoost-Azië correspond­ent Michel Maas vanuit Jakarta. “De piloot was waarschijn­lijk al geruime bewusteloo­s toen het toestel neerstortt­e.”

Het passagiers­vliegtuig MH370 verdween in maart 2014 van de radar tijdens de vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Halverwege de vlucht werd de radarappar­atuur uitgeschak­eld, vervolgens wijzigde het toestel van koers in de richting van de Indische Oceaan. Daar stortte de MH370 neer.

Er zaten 239 mensen aan boord, allen kwamen om. Waarom de verbinding verbroken werd, blijft een mysterie. Alle passagiers zijn uitgebreid gescreend om te controlere­n of er eventuele terroriste­n aan boord waren, de dossiers van de bemanning zijn uitgeploze­n op psychische stoornisse­n. Nieuwe inzichten blijven echter uit. Op enkele brokstukke­n na werd het vliegtuig niet teruggevon­den. Het onderzoek, dat met behulp van deze brokstukke­n tot stand kwam, is gisteren gepresente­erd. Op basis van opgevangen zwakke satelliets­ignalen werd een vermoedeli­jke route van het toestel gereconstr­ueerd. Vervolgens werd een gebied van 120 duizend vierkante kilometer aangewezen waarbinnen MH370 in zee zou zijn gestort.

In dat gebied wordt nu al twee jaar tevergeefs gezocht, onder meer door het Nederlands­e bedrijf Fugro. Met onderwater­apparatuur is de zeebodem meter voor meter afgezocht en in kaart gebracht. Het stuk oceaan ligt tweeduizen­d kilometer van de Australisc­he kust, het water is er op plaatsen meer dan 3 kilometer diep, en het weer is er onstuimig. Het doel is om voor het eind van het jaar het hele gebied te hebben uitgekamd, daarna wordt het onderzoek gesloten tot er nieuwe aanwijzing­en gevonden zijn.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Het Australisc­he Transport- en Veiligheid­sbureau (ATSB). (AuntyPru.com)
Het Australisc­he Transport- en Veiligheid­sbureau (ATSB). (AuntyPru.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname