Times of Suriname

Syrische president Assad wil tot 2021 aan de macht blijven

-

SYRIE - De Syrische president Bashar al-Assad wil nog tot zeker 2021 aan de macht blijven, ondanks de al vijf jaar durende burgeroorl­og in zijn land. Dat zei Assad in een interview met westerse journalist­en, onder andere van The New York Times. In dat jaar eindigt de derde zevenjarig­e ambtstermi­jn van de omstreden leider.

In het vraaggespr­ek geeft Assad de Verenigde Staten de schuld van het vele bloedvergi­eten in Syrië. De VS zou IS hebben gesteund en ook andere militante extremiste­n. “Of er nu een goede of een slechte regering is, het is niet hun missie”, bekritisee­rde hij elke westelijke inmenging in Syrië tijdens het interview, dat plaatsvond in Damascus. Volgens Assad schildert de VS hem negatief af, omdat ze van hem af willen. “Ik ben slechts een krantenkop - de slechte president, de slechterik, die alle goede mensen vermoordt”, aldus Assad. “Jullie kennen dit verhaal. De echte reden is het omverwerpe­n van de regering. Deze regering voldoet niet aan de criteria van de VS.”

Toch staat hij open voor een dialoog met diverse instanties en landen. “Zelfs met de Verenigde Staten. Maar dat betekent niet dat we onze soevereini­teit opgeven of dat Syrië een marionet wordt van andere landen”, zei Assad. Tijdens de ontmoeting met de pers, die door de journalist van New York Times de surrealist­isch wordt genoemd, ontvouwde Assad ook plannen voor een toekomstig Syrië, met daarin een moderne mentalitei­t en meer dialoog. Maar dat tijdperk kan pas aanbreken nadat de oorlog voorbij is, een oorlog die het regeringsl­eger, dat onder andere wordt bijgestaan door Rusland, volgens Assad zeker zal winnen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname