Times of Suriname

Poetin geeft opdracht tot nieuwe humanitair­e corridor in Aleppo

- Een straat in Aleppo bezaaid met stof en puin van door bommen getroffen gebouwen. (NU.nl)

RUSLAND - De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot het instellen van een tien uur durende humanitair­e corridor, morgen, in de Syrische stad Aleppo. Tot die tijd moeten luchtaanva­llen op de belegerde stad worden gestaakt.

Via acht verschille­nde vrijgemaak­te zones kunnen inwoners en militanten de stad morgen tussen 9.00 en 19.00 uur verlaten, aldus het Kremlin. Via twee van deze doorgangen zouden rebellen uit de stad kunnen wegvluchte­n. “We roepen leiders van alle gewapende groepen op om te stoppen met vechten en Aleppo met hun wapens te verlaten,” zegt opperbevel­hebber Valery Gerasimov volgens persbureau Itar-Tass. Volgens Gerasimov slagen de Amerikanen er niet in om gematigde rebellen te scheiden van leden van terreurbew­eging IS. Daarom zou de gematigde oppositie er goed aan doen de stad te verlaten, zodat de landen zich kunnen focussen op de strijd tegen IS. Het leger zou zich tijdelijk terugtrekk­en uit de twee vluchtwege­n uit de stad, waarvan er een naar de Turkse grens moet leiden en een naar de stad Iblid in het zuidwesten.

Via zes andere vluchtrout­es zouden burgers de stad veilig kunnen verlaten. Het is niet de eerste keer dat Rusland oproept tot een corridor voor inwoners van Aleppo. Eind oktober achtte de Verenigde Naties de evacuatie van burgers uit de stad echter niet veilig genoeg, omdat een VN-konvooi was beschoten toen het de stad wilde binnenrijd­en. Sinds 18 oktober voeren Syrische en Russische gevechtsvl­iegtuigen geen aanvallen meer uit op Aleppo. Volgens een verklaring van de het Kremlin weigert Poetin om luchtaanva­llen op de stad voor morgen te hervatten, hoewel het leger daarop heeft aangedrong­en.

Het staakt-het-vuren moet burgers de kans geven de stad te verlaten, maar dat gebeurt tot nu toe mondjesmaa­t omdat de vluchtrout­es onveilig zouden zijn. Het regime beschuldig­t de rebellen ervan aanvallen uit te voeren op de corridors.

Een voorwaarde die Rusland dinsdagavo­nd nog stelde voor de verlening van het staakthet-vuren was dat de gematigde rebellen stoppen met hun aanvallen in de stad. Rusland vecht aan de zijde van het Syrische leger in de burgeroorl­og.

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname