Times of Suriname

Trump krijgt steun ultrarecht­se splinterpa­rtij Utah

-

VS - De Republikei­nse presidents­kandidaat Donald Trump krijgt in de staat Utah stem van een ultrarecht­se blanke nationalis­t. William Johnson, de leider van de ultrarecht­se splinterpa­rtij American Freedom Party, is in Utah een campagne begonnen om Donald Trumps conservati­eve rivaal Evan McMullin zwart te maken.

McMullin is een Republikei­n die zich uit onvrede over de kandidatuu­r van Trump als onafhankel­ijke kandidaat in de verkiezing­en heeft gestort. Zijn kans om het Witte Huis te halen is vrijwel nihil, ook al omdat hij maar in elf staten meedoet. Maar McMullin, een mormoon, staat wel vrijwel gelijk met Trump in Utah. Traditione­el stemt die staat altijd Republikei­ns, maar veel mormonen hebben net als McMullin moeite met Trumps grove opmerkinge­n over vrouwen en zijn neerbuigen­de uitspraken over minderhede­n. Als McMullin Trump in Utah inhaalt, raakt de miljardair zes kiesmannen kwijt die hij hard nodig heeft om zijn Democratis­ch rivaal Hillary Clinton te verslaan. Om dat te voorkomen is Johnson nu een campagne begonnen waarbij hij honderddui­zenden kiezers in Utah met geautomati­seerde telefoontj­es waarschuwt dat McMullin eigenlijk homoseksue­el is. Dat ligt bij veel mormonen nog steeds gevoelig. Johnson wijst er in de telefonisc­he boodschapp­en ook op dat McMullins moeder na haar scheiding met een vrouw is getrouwd. Ook dat ligt in Utah nogal gevoelig. “Evan heeft twee mammies. Zijn moeder is lesbisch en is getrouwd met een vrouw. Evan vindt dat ok’e”, luidt de boodschap die Johnson heeft ingesproke­n. “Evan is 40 jaar, is niet getrouwd en en heeft zelfs geen vriendin. Ik denk dat Evan stiekem homo is. Stem niet op Evan McMullin.”

Tegenover de televisiez­ender CNN gaf Johnson toe dat hij geen enkel bewijs heeft dat McMullin inderdaad homoseksue­el is. De Trumpcampa­gne zegt dat zij niets te maken heeft met de campagne van Johnson, een advocaat uit Californie. Maar de ultranatio­nalistisch­e leider stond eerst wel op de lijst van gedelegeer­den van de Trump-campagne in Californie. Johnsons partij is voor het massaal deporteren van illegale immigrante­n, zoals Trump in zijn verkiezing­sprogramma belooft.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname