An­anas­bur­gers met pi­kan­te rijst

Times of Suriname - - TIMES UNLINED -

In­gre­di­ën­ten

Zout pe­per ker­rie 1 klein ei wor­ces­ter­saus 30 gram blom to­ma­ten­ket­chup 1 thee­le­pel sui­ker pluk­jes pe­ter­se­lie 1/2 li­ter to­ma­ten­sap 1 ge­perst teen­tje knof­look 100 gram mar­ga­ri­ne of bo­ter 300 gram droog­ko­ken­de rijst 2 oud­bak­ken brui­ne bo­ter­ham­men

1 to­ma­ten- of vlees­bouil­lon­ta­blet 350 gram ma­ger run­der­ge­hakt of tar­taar 1 blik (241 gram) met 4 schij­ven ana­nas 2 mid­del­gro­te zeer fijn­ge­snip­per­de ui­en 1. Ver­brok­kel het brood in de kom. Breek daar­in het ei en strooi daar­over 1/2 thee­le­pel ker­rie. Maak het brood fijn met een vork en meng het vlees er­door.

2. Laat de schij­ven ana­nas uit­lek­ken. Vang het vocht op.

3. Meng 2-3 eet­le­pels ana­nas­si­roop door het ge­hakt tot het smeu­ïg is. Maak het ge­hakt pi­kant van smaak met pe­per, zout en wor­ces­ter­saus.

4. Vorm van het ge­hakt 4 plat­te schij­ven. Leg die op het bord af­ge­dekt in de koel­kast. 5. Laat 35 gram mar­ga­ri­ne warm wor­den in de rijst­pan. Fruit daar­in, on­der af en toe om­schep­pen, de ui en het knof­look goud­geel.

6. Schenk het to­ma­ten­sap in de pan. Voeg het bouil­lon­ta­blet toe en laat dat in de vloei­stof op­los­sen.

7. Was in­tus­sen de rijst in de zeef met veel stro­mend koud wa­ter. (Lees voor het was­sen de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king. Su­ri­naam­se rijst bij­voor­beeld mag niet wor­den ge­was­sen.) Schud de kor­rels goed uit en doe ze in de pan. Roer tot de in­houd kookt. Voeg 1 thee­le­pel sui­ker en 4 eet­le­pels warm wa­ter toe. Sluit de pan en laat de rijst op de ge­tem­per­de warm­te­bron gaar wor­den.

8. Strooi wat ker­rie op de schij­ven ana­nas. Be­stuif ze aan bei­de zij­den met bloem. Ver­warm 20 gram mar­ga­ri­ne in de koe­ke­pan. Bak daar­in de ana­nas aan bei­de zij­den mooi van kleur. Houd de ana­nas warm op een bord of bij­voor­beeld op het om­ge­keer­de dek­sel van de rijst­pan.

9. Laat de rest van de mar­ga­ri­ne goed warm wor­den. Bak, zo­dra het schuim van de mar­ga­ri­ne is weg­ge­trok­ken, de ham­bur­gers even aan. Laat ze daar­na aan bei­de zij­den mooi van kleur wor­den in 10-15 mi­nu­ten.

10. Con­tro­leer of de rijst gaar is. Leg dan het dek­sel enigs­zins schuin op de pan.

11. Spoel de ser­veer­schaal om met ko­kend wa­ter. Breng de rijst met een vork over in de schaal. Op de­ze ma­nier blij­ven de kor­rels het best in­tact.

12. Leg de ham­bur­gers op de rijst. Gar­neer het vlees met de ana­nas, to­ma­ten­ket­chup en pluk­jes pe­ter­se­lie.

13. Schenk de rest van de ana­nas­si­roop bij de jus in de koe­ke­pan. Voeg daar­aan wat wor­ces­ter­saus toe. Schenk de jus in een kom­me­tje of ver­deel de vloei­stof over de rijst in de schaal.

(Bron:Re­cep­ten­van­daag.nl/Fo­to: Pa­leOMG)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname

© PressReader. All rights reserved.