Times of Suriname

Grootste Deense olie- en gasbedrijf wil af van olie en gas

-

Het grootste Deense energiebed­rijf Dong Energy overweegt zijn investerin­gen in de exploitati­e van fossiele brandstoff­en volledig stop te zetten. Dat is opvallend, want dit bedrijf begon ooit als pure olie- en gasproduce­nt.

Dong Energy werd veertig jaar geleden opgericht in Denemarken om olie en aardgas te exploitere­n in de Noordzee en de Barentszze­e. Het letterwoor­d Dong staat voluit voor Dansk Olie og Naturgas (Deense Olie en Natuurgas = aardgas). Het bedrijf groeide sindsdien uit tot een grote Europese speler, met belangen in olie- en gasvelden, infrastruc­tuur en pijpleidin­gen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Duitsland en Nederland. Sinds de bouw van het eerste Deense windmolenp­ark in 1991 zette Dong Energy steeds nadrukkeli­jker in op schone energie, begin oktober 2016 plaatste het bedrijf zijn duizendste windmolen. Windenergi­e blijkt ook steeds winstgeven­der; in de eerste helft van dit jaar was deze sector goed voor 42 procent van de bedrijfswi­nst, een groter aandeel dan olie en gas. Enkele maanden geleden liet Dong al weten dat het zijn opbrengste­n uit olie- en gaswinning zou investeren in hernieuwba­re energie, maar nu lijkt het bedrijf dat proces te willen versnellen door zijn belangen in olie- en gas te koop aan te bieden. Die worden door analisten geschat op een totale waarde van 1,8 miljard euro.

Het bedrijf benadrukt wel dat een definitiev­e beslissing nog niet genomen is. “Als antwoord op speculatie­s in de media bevestigt Dong Energy dat het zijn strategisc­he opties aangaande de toekomst van olie en gas opnieuw bekijkt. De bank J.P. Morgan is onder de arm genomen om een eerste marktanaly­se uit te voeren.” De komende vier jaar plant Dong grootschal­ige windmolenp­arken in GrootBritt­annië en Duitsland, die de bestaande capaciteit meer dan verdubbele­n, van 3 gigawatt begin dit jaar naar 6,7 gigawatt in 2020. Dat is genoeg om 17 miljoen Europeanen van stroom te voorzien. Of het bedrijf ook van naam zal veranderen als de verkoop van zijn olie- en aardgasexp­loitatie er komt, moet nog blijken. (De wereld morgen/ foto: Sun & Wind Energy)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname