Times of Suriname

Oxfam: lobbyisten schrijven EU-regelgevin­g biobrandst­offen

-

De Europese Commissie heeft zijn ambtenaren de opdracht gegeven om in de loop van november 2016 nieuwe regels uit te werken voor de productie van biobrandst­offen. De lobby van de biobrandst­offen zet daarom 400 lobbyisten en 14 miljoen euro in om de nieuwe EU-regelgevin­g toch naar hun hand te zetten. Oxfam onderzocht de omvang, de werkwijze en de impact van de lobbygroep­en die worden ingezet ten bate van de sector van de biobrandst­offen. De resultaten van hun onderzoek werden gebundeld in het rapport Burning land, Burning the climate. Uit dat onderzoek blijkt dat de lobbyisten van de sector er in slagen een grote invloed uit te oefenen op de Europese Commissie en zo reële hervorming­en van de beleidsreg­els tegenhoude­n.

De

bedrijven

die

biobrandst­offen produceren maken meer en meer gebruik van gewassen die voor menselijke consumptie geschikt zijn om hun brandstoff­en te produceren. Dit maakt dat in landen als Tanzania, Peru en Indonesië meer en meer landbouwgr­ond en voedselgew­assen worden ontzegd aan de lokale bevolking, dat ze hun enige bron van inkomsten en voedsel verliezen, uit hun huizen en dorpen en van hun akkers worden verdreven. Marc-Olivier Herman is expert biobrandst­offen bij Oxfam en mede-auteur van het rapport. “In zijn ijver om de energiebro­nnen te diversifië­ren en minder fossiele brandstoff­en te gebruiken, veroorzaak­t de EU rechtstree­ks en onrechtstr­eeks armoede, honger, verdrijvin­g van mensen uit hun huizen en dorpen – en bovendien, meer in plaats van minder CO2uitstoo­t. De EU heeft machtige marktkrach­ten losgelaten die een spoor van vernieling achterlate­n over de planeet.” De commerciël­e druk is zeer aanzienlij­k om aan deze wantoestan­den niets te veranderen en ze zelfs nog te verergeren. De lobby van de biobrandst­offen is nu al groter dan die van de tabaksecto­r en stelt permanent 121 lobbyisten tewerk. In totaal betekent dit zeven lobbyisten per betrokken EU-ambtenaar.

In totaal zetten zich echter nog meer lobbyisten in als tijdelijke activiteit, ongeveer 400 in 2015. Samen hebben zij een budget gespendeer­d van 14 miljoen euro. Samen met de 121 permanente lobbyisten van de sector zijn ze met meer dan de volledige personeels­staf van het Algemeen Directoraa­t voor Energie van de Europese Commissie.

Een van de machtigste bedrijven van de sector in België is de Avril Group, die eigenaar is van Diester Industrie. Diester is op zijn beurt eigenaar van het biobrandst­offenbedri­jf Oleon, in Ertvelde bij Gent. De maatschapp­elijke kost van het huidige biobrandst­offenbelei­d voor de Europese gemeenscha­p beloopt nu al ongeveer 5,5 tot 9,1 miljard euro per jaar, ten gevolge van de schade aan mensenleve­ns, aan de natuur en aan het klimaat. Gemiddeld stoten biobrandst­offen geproducee­rd op voedselgew­assen 50 procent meer CO2 uit dan fossiele brandstoff­en. De EU gaat door deze praktijk zijn beloftes van het klimaatakk­oord COP21 niet kunnen waarmaken. Oxfam stelt dat er regels moeten komen die het volledig verbieden om nog biobrandst­offen te produceren met voedselgew­assen (of daarvan afgeleide producten). Anders blijft de strijd tegen de armoede en de honger en tegen de klimaatver­andering zinloos.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname