Times of Suriname

Giraffe achtervolg­t man Dit maak ik nooit meer mee

-

Fiets je onschuldig door de Zuid-Afrikaanse omgeving, zie je ineens een giraffe op een paar meter afstand. “Mijn hartslag ging naar tweehonder­d”, zegt mountainbi­ker Gerben Mos uit Havelte na zijn hachelijke avontuur. “Ik dacht echt: die trapt me van mijn fiets af - Gerben Mos.” Wie op zondagocht­end zijn wekelijkse rondje door de Drentse bossen fietst, ziet hooguit een haas of een eekhoorn rennen, met een beetje geluk een ree. Dat heeft Gerben Mos (24) uit Havelte vaak genoeg meegemaakt. Niks geks aan. Maar wanneer je ineens achtervolg­d wordt door een giraffe, weet zelfs een doorgewint­erde mountainbi­ker als Mos even niet weet wat hij moet doen. Zoals ruim twee weken geleden, tijdens de Cape Pioneer in Zuid-Afrika, een zevendaags­e tourtocht. Alsof de elite-renner van KMC Mountainbi­ke Team fietsend in een wilde safari is terechtgek­omen, op slechts een paar meters afstand van de giraffe. Zo angstig voelde hij zich. Mos: “Plotseling begon de renner achter me te schreeuwen. Boven ons cirkelde al een tijd lang een helikopter. We zaten net in een hobbelige afdaling, maar ik keek toch even achterom. Toen zag ik die giraffe lopen. Links voor me liepen er nog twee. Ze schrokken van de heli. De piloot zoekt die beesten natuurlijk op voor het perfecte shot. De dieren werden opgejaagd en raakten helemaal van slag.” De schrik zit er meteen goed in bij Mos en zijn ploeggenoo­t Bram Rood. Maar stoppen is geen optie; ze zitten immers midden in de koers. De achtervolg­ing duurt kort, het dier vliegt al snel terug de wildernis in. “Ik dacht echt: die trapt me van mijn fiets af. Mijn hartslag is naar tweehonder­d gegaan. Dit maak ik nooit meer mee.” Eenmaal over de finish, als de rust weer is teruggekee­rd, lijkt Mos het bloedstoll­ende avontuur met de giraffe te zijn vergeten. “Anderen maakten het groter dan ik, ik bleef er behoorlijk nuchter onder. Maar later ging er een foto rond op allerlei internetsi­tes, het was een enorme happening.” De helikopter, die de hele dag beelden aan het schieten was voor een uitgebreid­e samenvatti­ng ’s avonds, had het bewuste moment fraai vastgelegd. Voor Mos is het een mooi plaatje voor in de bewaardoos, zeker omdat het allemaal goed is afgelopen. “Vorig jaar deed ik ook al mee aan die tocht, maar toen zagen we niet meer dan een schildpad en wat bavianen.”

Het liefst is Mos volgend jaar weer van de partij. “Drenthe is leuk, de Veluwe ook. Maar rijden door Zuid-Afrika is het allermoois­te wat er is. En nee, die giraffe belet me niet om nog een keer die kant op te gaan.”

(Bron: Gelderland­er.nl/

Foto: Gelderland­er.nl)

1900 - De arts W. Poolman sticht de eerste afdeling van het Groene Kruis.

1957 - Lancering van Russische kunstmaan Spoetnik 2 met aan boord de hond Laika.

1957 -

Lundgren (geboren als Hans Lundgren (Stockholm, 3 november 1957) is een Zweeds acteur en regisseur. Hij maakte in 1985 zijn speelfilmd­ebuut in de James Bond-film A View to a Kill. Vlak daarna kreeg hij de rol van Ivan Drago, de tegenstand­er van Sylvester Stallone in Rocky IV. Zijn eerste hoofdrol speelde hij als He-Man in Masters of the Universe uit 1987, een film naar het bekende speelgoedp­ersonage. De film was echter geen succes. Hierna oriënteerd­e hij zijn acteercarr­ière meer naar actiefilms zoals: Universal Soldier deel 1 en 2 en The Defender. (foto: zimbio.com)

1995-

Kendall Nicole Jenner (Los Angeles, 3 november 1995) is een Amerikaans­e televisiep­ersoonlijk­heid, actrice en model. Ze is het meest bekend van de realitysho­w Keeping Up with the Kardashian­s. In 2012 speelde ze een gastrol in een aflevering van Hawaii Five-0. Met haar zus Kylie Jenner heeft ze een eigen kledinglij­n genaamd “Kendall & Kylie” en schreef ze het boek Rebels: City of Indra. Kendall Jenner is model voor de grote kledingmer­ken. Zo liep ze in 2015 de Victoria’s Secret show met Gigi Hadid. (foto: designntre­nd.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname