Times of Suriname

DNA tilt zwaar aan obligatiel­ening

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee (DNA) zijn gisteren de Algemene Politieke Beschouwin­gen van start gegaan. De Staatsobli­gatie van USD 550 miljoen en andere leningen waren de rode draad die door vrijwel de gehele oppositie werd aangehoude­n. Mahinder Jogi (VHP) werd zelfs bijna uit de zaal gezet bij aanvang van de vergaderin­g, omdat hij middels een punt van orde vroeg naar toegezegde documenten over de obligatiel­ening.

Dit zorgde voor een gehaal en getrek met DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die deels kon meegaan met de eis van de oppositie. Zij kon zich echter niet terugvinde­n in het voorstel om de vergaderin­g aan te houden totdat alle documenten zijn toegestuur­d door Financiënm­inister Gillmore Hoefdraad. Onder protest heeft de oppositie de vergaderin­g bijgewoond, maar kwam in haar presentati­es steeds terug op de leningen met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), de Islamitisc­he Ontwikkeli­ngsbank en de Staatsobli­gatie die volgens hen vroeg of laat de gemeenscha­p duur zal komen te staan in de vorm van aflossinge­n en renteaflos­singen. Voor 2017 heeft het Ministerie van Financiën SRD 500 miljoen opgebracht. “Dit is zeer misleidend, want alleen de pas uitgegeven obligatiel­ening van USD 550 miljoen, met een rentevoet van 9.25 procent per jaar, vraagt het volk om USD 46 miljoen rente, terwijl we circa USD 50 miljoen voor de aflossing verschuldi­gd zijn. Dit wordt samen ruim USD 100 miljoen per jaar”, zegt Asiskumar Gajadien (VHP).

Amzad Abdoel heeft een heel andere kijk op de leningen die er door de regering zijn aangegaan. Het aangaan van de IMF-deal heeft zijns inziens deuren voor Suriname geopend met de beste bedoelinge­n. “Elke regering die het meent met het volk kijkt uit, onderhande­lt en zoekt naar haar vermogen de beste mogelijkhe­den voor het volk”, meent Abdoel. “Er worden keuzes gemaakt die gebaseerd zijn op de huidige omstandigh­eden en hoe die omstandigh­eden zich ontwikkele­n. Van een crisissitu­atie kunnen wij best wel stellen, dat de omstandigh­eden constant veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname