Times of Suriname

Advocaten kunnen zich beroepen op overschrij­ding redelijke termijn

-

PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji zegt dat advocaten eventueel bij de hervatting van strafzaken in hun pleidooi een beroep kunnen doen op overschrij­ding van de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld. De strafzaken worden al langer dan een week tot nader order uitgesteld, waardoor de advocaten en hun cliënten en familie in onzekerhei­d verkeren.

Lalji legt uit dat de vaste jurisprude­ntie van het Hof van Justitie bij overschrij­ding van de redelijke termijn is dat er strafvermi­ndering volgt. Volgens haar kunnen de advocaten voor hun cliënten strafvermi­ndering vragen. Elke omstandigh­eid die maakt dat een strafzaak langer duurt en er geen gerechtvaa­rdigde reden daarvoor is, kan als grondslag worden gebruikt. Ze geeft aan dat buiten de schuld van de verdachte om hij langer moet wachten op de behandelin­g van zijn zaak. Bovendien is er volgens haar geen sprake van een overmachts­ituatie. Lalji zegt dat het een hele tijd bekend was dat het gebouw in een slechte staat verkeerde. De griffiers die een werkarm zijn van de rechterlij­ke macht hebben het werk neergelegd aan de hand van de situatie die reeds langer bekend was. Volgens haar is er geen zicht op de aanvang van de strafzitti­ngen.

Ze vindt dat de overschrij­ding van een redelijke termijn een mogelijkhe­id is waarop advocaten zich kunnen beroepen, want hoe langer een zaak duurt, hoe langer een verdachte in onzekerhei­d verkeert. Ze wijst wel erop dat per zaak de overschrij­ding van de redelijke termijn moet worden nagegaan. De raadsvrouw legt uit dat er strafbare feiten zijn waarvoor verdachten vastzitten waarbij drie tot vier weken reeds een onredelijk­heid kan opleveren. Bij iemand van wie verwachtba­ar is dat hij of zij vijf tot zes jaar in gevang kan belanden, zou een beroep op overschrij­ding van de redelijke termijn niet opgaan, maar wel bij iemand die een korte straf zou krijgen. De omstandigh­eid dat er strafzitti­ngen in een ander gerechtsge­bouw gehouden zullen worden vanwege de staat waarin het oud-gebouw verkeerde, mag niet in het nadeel van de verdachten worden uitgelegd. Lalji zegt dat in artikel 259 van het Wetboek van Strafvorde­ring is opgenomen dat het onderzoek zoveel mogelijk onafgebrok­en wordt voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname