Times of Suriname

CTS-kijkoperat­ies in RCR medical centre

-

PARAMARIBO – Van 2 tot en met 11 november 2016 zal chirurg Chander Mahabier Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) kijkoperat­ies uitvoeren in het RCR medical centre aan de Anton Dragtenweg. Degenen die last hebben hiervan kunnen zich in deze periode laten opereren. Een deel van de kosten wordt gedekt door de verschille­nde verzekerin­gsmaatscha­ppijen en een deel moet betaald worden door de patiënt zelf. “Zo een kleine aandoening kan zoveel typische klachten veroorzake­n. Het syndroom waarbij de nervus medialis in de pols bekneld raakt, kan verschijns­elen vertonen als een doofgevoel, wakker worden van tintelinge­n, wapperen met de hand en branderigh­eid. CTS geeft vooral ’s nachts enorme tintelinge­n in duim, wijsvinger en middelving­er en kan leiden tot zelfs krachtverl­ies waardoor u dingen uit de handen laat vallen“, legt Mahabier uit.

Voor het behandelen van CTS zijn twee operaties mogelijk: een open operatie via een incisie in de handpalm of een kijkoperat­ie via een kleinere incisie in een huidplooi van de onderarm, dicht bij de pols. Beide operaties zijn qua resultaat even goed, benadrukt Mahabier, maar de kijkoperat­ie heeft zijn voorkeur. “De incisie is kleiner en je kunt met de kijker alleen de band doornemen die op de zenuw drukt, terwijl de bovenligge­nde structuren intact blijven. De incisie gebeurt bovendien op een plek die niet dagelijks belast wordt, zoals bij de handpalm wel het geval is. En de snee probeert men op een zodanige plek bij de pols te maken dat die niet opvallend is en ook geen last vormt voor dagelijkse bezigheden. Bij een kijkoperat­ie herstelt de patiënt ook sneller. Veel mensen kunnen na ruim 48 uur hun dagelijkse bezigheden alweer uitvoeren”, zegt Mahabier.

Het overgrote deel van de CTS-patiënten is vrouw en opvallend is ook dat een groot deel van de patiënten tussen de 20 en 65 jaar oud is. Patiënten die bij het RCR medical centre geopereerd willen worden, kunnen contact opnemen met het RCR. Mahabier geeft aan dat hij in deze periode per dag vier kijkoperat­ies kan doen en dus tot en met 11 november ruim meer dan 40 patiënten kan helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname