Times of Suriname

MinOWC- NK BE-Streaming event goed ontvangen

-

PARAMARIBO - Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft dinsdag de opening van het NK-MinOWC BE-Streaming jeugd event in Hotel Torarica verricht. De bewindsman sprak de leerlingen van de scholen Sunny Point 1 en 2 toe. Het doel van deze speciale attractie van de Nationale Kunstbeurs (NK), welke in samenwerki­ng met het Ministerie van OWC wordt georganise­erd, is om de leerlingen op een creatieve manier bewust te maken van kunst en kunstzinni­gheid.

Peneux riep de jeugd op om te doen waar hij van houdt, doelende op het kunstzinni­g bezig zijn.“Niet iedereen hoeft arts te worden. Het gaat er gewoon om, dat je jouw brood op een eerlijke manier kan verdienen. Vandaag heeft men je uitgelegd hoe kunst in elkaar zit. Misschien raak je zo geïnspiree­rd, dat je de beste kunstenaar van Suriname kan worden. Middels de BE-Streaming (methode) geïntroduc­eerd door het BEIP (Basic Éducation Improvemen­t Program) wordt deze keer de A van Stream (Science Technology Reading Economics Arts and Math) uitgelicht.

Ook verdere studies zoals muziek, kunst en cultuur en lichamelij­ke opvoeding moeten verder worden uitgebreid en binnen het curriculum worden opgenomen. Hier gaat eerst een pilot aan vooraf en we moeten zorgen voor kundige docenten. Hierna kan de implementa­tie plaatsvind­en, aldus de bewindsman. Peneux was zeer onder de indruk van de verschille­nde creaties en technieken, en vindt dat ze goed te gebruiken zijn binnen de scholen. Elke leerling verdient een kans en het ministerie is altijd bereid iets te doen voor de sociaal zwakke leerlingen. Op het gebied van kunst zijn wij zeker op een ‘high level’. Het is daarom ook wel uniek dat naar de 21ste eeuw toe de BEStreamin­g is ingevoerd met een stukje ‘art’, zei Peneux. De bewindsman kreeg de eer het eerste ‘kunstwerk’ op het paneel te zetten. Zijn tekening werd mede aangevuld door de directeur van het directoraa­t Cultuur, Stanley Sidoel. De leerlingen leerden technieken als: schilderku­nst vervaardig­en, newspaper craft, photoshop en konden ook knutselen. Zij leerden zelf verf maken middels een mengsel van meel, zoutwater en kleurstof. Op deze manier leren de kinderen tijdens het vervaardig­en van kunst ook een beetje Science en het is precies deze integratie van verschille­nde vakken die ervoor zorgen zal dat kinderen beter zullen presteren op de verschille­nde leergebied­en. De Nationale Kunstbeurs die 51 jaar bestaat, wordt dit jaar op twee locaties gehouden te weten de Expo-ruimte van De Hal aan de Grote Combéweg en in de Bankethal van Hotel Torarica. Dit, om zoveel mogelijk kunstenaar­s de gelegenhei­d te geven, hun werken te exposeren, maar ook om het publiek te motiveren tussen de locaties te wandelen en te genieten van de kunstwerke­n in de binnenstad en zo stil te staan bij de schoonheid van onze binnenstad om een gezonde levensstij­l te promoten. Het event van het Ministerie van OWC duurt tot en met vandaag, terwijl de NK tot en met 5 november wordt gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname