Times of Suriname

Dit weekeind Arangetram van Evita Issa en Lakshini Radhoe

-

PARAMARIBO – Dit weekeind doen twee studenten van Dansschool Madhoerie Suriname, namelijk Evita Issa en lakshini Radhoe, onder begeleidin­g van guru Madhoerie Jagmohan hun Arangetram (dansexamen).

De Arangetram van Evita Issa vindt plaats op 5 november in Theater Thalia. Op 14-jarige leeftijd startte Evita bij Jagmohan met de klassieke Indiase dansstijl Bharata Natyam. Toen zij 16 was, besloot zij zich verder in de dans te verdiepen via een universita­ire dansopleid­ing in het buitenland. Ze deed ook mee aan talloze workshops in de dansstijle­n ballet, contempora­ry, (afro) jazz, folklore- en ballroomda­ns. Met hulp van Marlène Lie A Ling is Issa binnen twee jaren klaargesto­omd voor een dansstudie in het buitenland en zij slaagde voor het toelatings­examen van de University of South Florida, School of Theatre & Dance. Zij behaalde Magna Cum Laude haar BFA (Bachelor in Fine Arts) in Theatre & Dance. Issa heeft door de jaren heen ervaring opgedaan in landen als USA, Brazilië, India, Frankrijk, Italië, Zwitserlan­d en Nederland. Het bleef een grote droom om haar Bharata Natyam Arangetram te doen en dit weekeind is het eindelijk zover dat ze die droom kan waarmaken. De Arangetram van Lakshini Radhoe is op zondag 6 november in het Jeugdtheat­er On Stage. Van kleins af aan is Radhoe geïnteress­eerd in Indiase klassieke dans. In 2001 begon zij met danslessen bij haar guru, Kavita Ramphal. In 2006 kreeg zij de kans om zich verder te verdiepen in Bharata Natyam onder begeleidin­g van guru Jagmohan. Radhoe verdiept zich thans al langer dan 15 jaar in Bharata Natyam en is meer dan ooit gereed om haar bijdrage te leveren in het behouden en uitbreiden van deze danskunst in Suriname. Het afgelopen jaar heeft zij als assistent docent van Dansschool Madhoerie onder begeleidin­g van guru Jagmohan deze danskunst geïntroduc­eerd in het district Wanica en zij is als dansdocent verbonden aan Art Laboratori­um Suriname. Guru Madhoerie Jagmohan zegt erg trots te zijn op haar leerlingen die dit weekeind gaan afdansen. “Een danseres moet van binnen uit een danseres zijn, want het gaat niet slechts om het beheersen van de dansstappe­n. Hoe mooier het hart van binnen, hoe mooier de dans naar buiten komt”, aldus Jagmohan. Jagmohan die al van jongs af aan wist dat zij van dansen haar leven zou maken, deed in 1987 haar Arangetram onder begeleidin­g van guru Smt. Rajamani uit Bangalore en

Smt. Liesbeth Bennink uit Nederland. Zij begon haar eigen dansschool in Nederland en kan gerekend worden tot een van de pioniers van Bharata Natyam in Nederland. In 1997 introducee­rde zij eigenhandi­g deze danskunst in Suriname. Enkele hoogtepunt­en die Madhoerie heeft bereikt op dansgebied zijn het verzorgen van optredens en het meewerken aan tv-producties in diverse landen zoals Nederland, India, Trinidad & Tobago en Suriname. De educatieve tv-programma’s en workshops voor kinderen waren voor haar de meest bijzondere. Blije gezichten van scholieren, het schaterlac­hen van kinderen met een auditieve beperking en ritmische bewegingen van kinderen met een lichamelij­ke beperking zijn waardevoll­e herinnerin­gen voor haar. Verschille­nde awards en huldiginge­n die zij in zowel India als Suriname heeft ontvangen vanwege haar inzet om de Bharata Natyam danskunst over te dragen, versterken haar tevreden gevoel. Zij vindt het tevens een eer dat in 2013 Dansschool Madhoerie als enige buitenland­se dansschool een uitnodigin­g ontving om met Surinaamse en Nederlands­e studenten deel te nemen aan de jaarlijks terugkeren­de grote dansfestiv­als in Bangalore, Chennai en Mahabalipu­ram.

Naast de Arangetram­s van Issa en Radhoe heeft Jagmohan in totaal 22 docenten, onder wie haar dochter Aartie Jagmohan, begeleid tot hun Arangetram.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname