Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Kasteel Mir in Belarus

-

Het kasteel Mir ligt in de buurt van Mir in WitRusland, 29 kilometer ten noordweste­n van kasteel Nesvizh. De bouw van het kasteel begon aan het einde van de 15e eeuw, in gotische stijl. Het kasteel werd door Graaf Ilinich aan het begin van de 16e eeuw voltooid. Rond 1568 kwam het kasteel in handen van Graaf Radziwil, die het kasteel verbouwde naar renaissanc­estijl. Een paleis van drie verdieping­en werd langs de oostelijke en noordelijk­e muren van het kasteel gebouwd. Gepleister­de façades werden verfraaid met kalksteenp­ortalen, platen, balkons en portieken. Er zijn tevens ook een aantal elementen in barokke stijl aan toegevoegd. Nadat het kasteel bijna een eeuw had leeggestaa­n en zware schade had opgelopen tijdens het bewind van Napoleon, werd het kasteel wederom aan het einde van de 19e eeuw gerestaure­erd.

In 1813, na de dood van Dominik Radziwill, kwam het kasteel in handen van zijn dochter Stefania, die trouwde met Ludwig zu SaynWittge­nstein-Berleburg. Daarna werd het kasteel eigendom van hun dochter Maria, die trouwde met Prins Chlodwig Hohenloche­Schillingf­urst. Hun zoon, Maurice Hohenloche­Schilligfu­rst, verkocht het kasteel in 1895 aan Mikolaj Swiatopelk-Mirski van de familie Bialynia. Mikolajs zoon Michal is begonnen het kasteel te herbouwen volgens het plan van architect Teodor Bursze. In 1920 en 1930 werden elementen in de stijl van de Secessie en romantiek toegevoegd en er werd rondom een park aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og diende het kasteel als gevangenis­kamp en getto. De familie Swiatopelk-Mirski heeft het kasteel tot 1939 in zijn bezit gehad. Het land erom heen was aangelegd als een park.

De huidige vorm van het kasteel is een testament van de vaak turbulente geschieden­is van deze regio in WitRusland. Mir is een unieke herinnerin­g aan de oorspronke­lijke architectu­ur van Wit-Rusland. Het kasteel is gemaakt van rode bakstenen en heeft een vierkante plattegron­d wat een aanvulling is op elke hoek torenverde­diging. Het is interessan­t dat de verdedigin­g torens zijn versierd met ornamenten. De vijfde toren met padacím brug was duidelijk en heeft de vorm van een gateway. Het kasteel werd gebouwd op de plaats van het oorspronke­lijke houten fort. In het jaar 2000 werd het kasteel op de Werelderfg­oedlijst van de Unesco geplaatst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname