Times of Suriname

Terugkeer snelwegpol­itie verder weg dan ooit

-

DRIEBERGEN - Terwijl maatschapp­elijke organisati­es harder dan ooit roepen om de terugkeer van de snelwegpol­itie heeft de Landelijke Eenheid van de politie besloten de stekker te trekken uit een speciaal team dat zich hierop richtte.

De helft van de veertig dienders die deel uitmaakten van het zogeheten verkeersha­ndhavingst­eam (VHT) krijgt andere taken. De rest mag radarwagen­s bemannen. Volgens Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid was het VHT succesvol. De dienders die er deel van uitmaken schreven vele duizenden boetes uit. Dat het desondanks per 1 januari volgend jaar wordt opgeheven, komt omdat de Landelijke Eenheid vasthoudt aan een afspraak die werd gemaakt tijdens de vorming van de nationale politie. Verkeer is de taak van de regionale eenheden. Inclusief de snelwegen. De Volvo’s van de Landelijke Eenheid moeten zich richten op bestrijdin­g van georganise­erde misdaad. In de praktijk blijken de regio’s helemaal geen tijd te hebben om te jagen op hardrijder­s, bumperklev­ers en mensen die tijdens het rijden met hun smartphone rommelen. Het VHT kwam er begin 2015 om het daardoor ontstane machtsvacu­üm op de snelwegen een klein beetje te dichten. Er is de regio’s opgedragen meer werk van verkeer te maken.

De gevolgen van de eerdere keuze zijn duidelijk zichtbaar in de statistiek­en. Het aantal automobili­sten dat vanwege ernstige verkeersov­ertredinge­n langs de kant van de weg wordt gezet daalde van 1,1 miljoen in 2010 naar minder dan de helft van dit getal drie jaar later. Tegelijker­tijd stijgt het aantal verkeersdo­den en ernstig gewonden. Vooral sinds de opmars van de smartphone constateer­den het openbaar ministerie en Verbond van Verzekeraa­rs eerder al in deze krant. Ook op automobili­sten oefent het appen, mailen en bellen een onweerstaa­nbare aantrekkin­gskracht uit. Regelmatig met fatale gevolgen.

Intern is het besluit het verkeerste­am op te doeken beroerd gevallen. De gespeciali­seerde ploeg lag bij de dienders erg goed. Met name de oude garde - die de tijd van de legendaris­che Porsches nog heeft meegemaakt vindt het onverteerb­aar dat verkeerssu­rveillance geen hoofdtaak meer is. De dienders mogen verkeershu­fters alleen nog maar aanpakken als ze tijd over hebben.

(De Telegraaf/ foto: autovisie.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname