Times of Suriname

Je kunt van nationalit­eit geen ras maken

-

SCHIPHOL - Met de stelling dat een nationalit­eit niet hetzelfde is als een ras heeft hoogleraar en rechtsfilo­soof Paul Cliteur het gisteren opgenomen voor PVV-leider Geert Wilders. “Je kunt van een nationalit­eit geen ras maken en van een ras geen nationalit­eit”, aldus Cliteur.

Hij ging gisteren in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedo­rp als getuigedes­kundige in op de betekenis en de strafbaarh­eid van de ‘minder-Marokkanen’-uitspraak van Wilders.

Volgens hem wordt in de wet alleen gesproken over discrimina­tie op basis van ras, geloof, handicap, geslacht of seksuele geaardheid, maar niet over nationalit­eit of herkomst. “Je kunt ook zeggen: wenst u minder Amerikanen, minder Maleisiërs of Syriërs in Nederland. Dat is misschien hardvochti­g, maar geen racisme.”

Officier van justitie Wouter Bos wees hem tijdens zitting op het internatio­nale verdrag tegen rassendisc­riminatie, waarin behalve ras en huidskleur ook nationale afkomst wordt genoemd.

Cliteur meent desondanks dat de Nederlands­e wet niet verder moet worden opgerekt door de Hoge Raad, die het aanzetten tot onverdraag­zaamheid strafbaar maakt. Die toevoeging beperkt het werk van politici, vindt de getuige-deskundige. Het is hun kerntaak om maatschapp­elijke misstanden te benoemen. Hij pleitte voor een klassieke vorm van tolerantie, ook als je het met standpunte­n heftig oneens bent.

Als de vrijheid van expressie zo zwaar onder vuur ligt, dan is het juist noodzakeli­jk deze extra te beschermen. “Dat geldt ook voor boodschapp­en die ons schokken of verontrust­en”, aldus de Leidse hoogleraar.

Daarnaast zei hij dat uitspraken van prominente leden van de PvdA, zoals van fractievoo­rzitter Diederik Samsom (‘Marokkanen hebben een etnisch monopolie op overlast’), veel dichter in de buurt van strafbaarh­eid zitten. Cliteur plaatst de PVVleider in hetzelfde rijtje als de Deense cartoonist Kurt Westergaar­d en schrijver Salman Rushdie als strijders voor het vrije woord. Volgens hem is de context van diens uitlatinge­n bij de beoordelin­g door de rechtbank van belang in een tijdperk van aanslagen op onder meer Charlie Hebdo en bedreiging­en van islamcriti­ci. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname