Times of Suriname

Engelsen en Schotten negeren FIFA

-

VOETBAL - De internatio­nals van Engeland en Schotland dragen op 11 november tijdens hun WKkwalific­atiewedstr­ijd gewoon een zwarte armband met een klaproos. De nationale bonden van beide landen negeren daarmee een verbod van de FIFA en riskeren een straf. De Wereldvoet­balbond verbiedt politiek of religieus gerelateer­de boodschapp­en en de klaproos wordt door de FIFA als zodanig beschouwd. De klaproos, ook wel poppy genoemd, staat symbool voor oorlogssla­chtoffers.

Ondanks het verbod hebben beide bonden tegen de BBC aangegeven, dat ze elke straf zullen accepteren. “Het is voor ons een principiee­l punt en we staan hierin schouder aan schouder”, zegt FA-directeur Martin Glenn. “Wij delen de overtuigin­g dat hier geen sprake is van een politiek symbool.” Secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA kondigde tegen de BBC aan dat er sancties zullen volgen. Puntenaftr­ek behoort tot de mogelijkhe­den, maar Glenn denkt niet dat het zover zal komen. “We overtreden geen regels, de FIFA interprete­ert de poppy verkeerd.” Wales, dat een dag later speelt tegen Servië, kreeg ook nul op het rekest van de FIFA. Het is nog onduidelij­k of het dat verbod ook gaat negeren.

Het is niet de eerste keer dat deze kwestie speelt. Toen Engeland in 2011 tegen Spanje speelde, stond de FIFA uiteindeli­jk toe dat Engelsen de armbandjes droegen.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname