Times of Suriname

Audioboods­chap ‘IS-leider’: verdedig Mosul, val Turkije aan

-

IRAK - In een audioboods­chap heeft terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) de inwoners van de belegerde Irakese stad Mosul opgeroepen hun strijd tegen de ‘vijanden van god’ door te zetten. Volgens IS heeft Abu Bakr alBaghdadi, de geestelijk leider van de beweging die al ruim een jaar niet in het openbaar verscheen, de opname ingesproke­n. IS roept aanhangers op aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië en Turkije. In een monoloog van 31 minuten spreekt de veronderst­elde Al-Baghdadi zijn vertrouwen uit in de overwinnin­g in Mosul, het IS-bolwerk in Irak, dat wordt belegerd door de Iraakse krijgsmach­t. “Deze (..) totale en heilige oorlog die IS momenteel uitvecht, steunt ons in ons geloof en is een voorstadiu­m van de overwinnin­g.”

Daarnaast roept de audioboods­chap IS-strijders op aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië en Turkije. De soldaten moeten het vuur van hun woede loslaten op de Turkse troepen die in Syrië vechten en de strijd vervolgens voortzette­n in Turkije. Ook in Saoedi-Arabië dienen de volgelinge­n aanvallen te plegen op veiligheid­stroepen, regeringsl­eiders en leden van de Koninklijk­e familie, omdat het land met de vijand samenwerkt of is ideologisc­h mee eens met de ongelovige naties in de strijd tegen de islam en de soennitisc­he moslims in Irak en Syrië.

Volgens Al-Baghdadi is het kalifaat niet verzwakt door de dood van enkele hoge bevelhebbe­rs als Abu Muhammad al-Adnani en Abu Muhammad al-Furqan. Beiden werden eerder dit jaar door luchtaanva­llen van de VS gedood. Of de stem van de opname daadwerkel­ijk van AlBaghdadi is, is niet te verifieren. Volgens persbureau AP toont de boodschap sterke gelijkenis­sen met eerdere bandopname­n van hem. Het is ruim een jaar geleden dat het hoofd van het zelfbenoem­de kalifaat in het openbaar verscheen. Geruchten doen de ronde dat hij zou zijn gedood. Zo claimde het Irakese leger een jaar geleden dat bij een luchtaanva­l het konvooi van Al-Baghdadi werd getroffen. Eerder deze week zette het Irakese leger voor het eerst in twee jaar voet in Mosul. In deze stad riep Al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit. Het offensief is nu twee weken gaande. (de Volkskrant)

 ??  ?? Irakese soldaten in de Qayara air base, Zuid- Mosul, Irak. (570 News)
Irakese soldaten in de Qayara air base, Zuid- Mosul, Irak. (570 News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname