Times of Suriname

Brits parlement, niet regering, beslist over Brexit

-

GROOT-BRITTANNIE - De Britse regering mag artikel 50, dat de Brexit in gang zet, niet in werking stellen zonder het parlement te raadplegen. Dit heeft een gerechtsho­f gistermorg­en bepaald in een zaak die was aangespann­en door een groep burgers. De regering gaat in beroep tegen de uitspraak, zodat het Supreme Court er zich over kan buigen. Premier Theresa May had aangekondi­gd om de EU voor eind maart officieel op de hoogte te stellen van de naderende Brexit.

May en haar ministers waren van oordeel dat Downing Street de macht had om artikel 50 zonder parlementa­ire goedkeurin­g in het leven te roepen. De vrees leefde dat het parlement de Brexit zou gaan ondermijne­n. Rechter Lord Thomas of Cwmgiedd wees er echter op dat de meest fundamente­le regel van de Britse constituti­e de soevereini­teit van het parlement is. Ironisch genoeg hebben Brexiteers er voortduren­d op gehamerd dat het referendum ging over soevereini­teit. Mochten de allerhoogs­te rechters de uitspraak bevestigen, dan wachten er lange debatten in het Lagerhuis. Een grote meerderhei­d van de kamerleden was tegen een Brexit, maar een nog grotere meerderhei­d was voor het referendum. De meeste kamerleden vertegenwo­ordigen kiesdistri­cten waar kiezers ruimschoot­s voor Brexit hebben gestemd. Het tegenhoude­n van een Brexit zou de kloof tussen kiezers en gekozenen in Westminste­r verderop verdiepen.

Een parlementa­ir debat geeft kamerleden wel de kans om meer invloed te verwerven op het soort Brexit. Zo kunnen ze de regering groen licht geven mits het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van de douane-unie en/of de gemeenscha­ppelijke markt. Daarom is de uitspraak van de rechters vooral een uitspraak tegen een harde Brexit. Brexit-minister David Davis heeft zich in het verleden meerdere malen uitgelaten als voorstande­r van een complete breuk.

Het proces was er een zonder precedent. Artikel 50 van het EU-verdrag stipuleert dat ieder lidstaat de unie mag verlaten in overeenste­mming met zijn eigen grondwette­lijke bepalingen. Dat is de splijtzwam; zowel klagers als Brexiteers menen de grondwet aan hun zijde te hebben. Volgens de regering hebben de rechters geen plek in het politieke proces. May wil het liefst ongestoord toewerken naar de onderhande­lingen met Brussel en ziet zich gesteund door de uitslag van het referendum. Meerdere malen heeft de premier laten weten geen lopend commentaar te zullen geven, liever ook niet aan het parlement.

De klagers daarentege­n vinden dat de volksverte­genwoordig­ing een stem moet krijgen. De regering heeft verklaard een uiteindeli­jke Brexitdeal waarschijn­lijk voor te leggen aan het parlement, maar dat is te laat, aldus de klagers. Zij vinden dat als de Brexit bedoeld is om de soevereini­teit van het parlement te herstellen, het parlement ook een beslissend­e stem moet hebben.

Bij het referendum van 23 juni stemde 52 procent van de kiezers voor een Brexit. Het referendum was raadgevend, maar de Britse regering had verklaard de uitslag te zullen volgen. Toenmalig premier David Cameron, die voor een verblijf in de EU pleitte, stapte op. Hij werd opgevolgd door May, die de hachelijke taak kreeg het verdeelde land uit de EU te leiden.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname