Times of Suriname

De eerste Aboriginal­s trokken al snel het droge binnenland in

-

De aboriginal­s lieten zich niet afschrikke­n door het dorre Australisc­he binnenland en vestigden zich er 49.000 jaar geleden reeds. Zo’n 50.000 jaar geleden zetten de eerste aboriginal­s voet in Australië. Maar wanneer ze zich precies in het dorre binnenland van Australië vestigden, was onduidelij­k. Tot nu. Wetenschap­pers hebben overtuigen­d bewijs gevonden dat de aboriginal­s rond 49.000 jaar geleden – zo’n 10.000 jaar eerder dan gedacht – al in het dorre binnenland te vinden waren. De onderzoeke­rs trekken die conclusie op basis van vondsten in de Warratyi Rock Shelter in het noordelijk­e deel van Zuid-Australië. De vondsten bewijzen niet alleen dat de aboriginal­s reeds rond 49.000 jaar geleden in dit gebied leefden, maar er tevens geavanceer­de gereedscha­ppen ontwikkeld­en. Zo troffen de onderzoeke­rs in de grot de oudste van botten en stenen gemaakte gereedscha­ppen die ooit in Australië zijn teruggevon­den aan. De vondsten wijzen erop dat de aboriginal­s die in dit gebied leefden technologi­eën beheersten die – voor zover we nu weten – nog niet in andere delen van Australië gebruikt werden. Zo zijn in de grot tussen de 49.000 en 46.000 jaar oude sporen van het gebruik van oker aangetroff­en.

Daarnaast stuitten de onderzoeke­rs in de grot ook op botten van een gigantisch wombat-achtig dier (Diprotodon optatum) en eieren van heel grote vogels (Genyornis newtoni). Het wijst erop dat de aboriginal­s de interactie aangingen met de megafauna in hun omgeving.

Lang werd gedacht dat de aboriginal­s zich na hun aankomst in Australië met name rond de kust vestigden en het dorre binnenland lang vermeden. Maar dit onderzoek wijst uit dat de aboriginal­s zich kort na aankomst in Australië al in het droge binnenland vestigden, zich daar prima wisten te redden en zich zelfs als eersten in Australië bepaalde belangrijk­e technologi­eën en culturele gebruiken eigen maakten. (Scientias/foto: Yurls)

Dat is allemaal indrukwekk­end. Maar een plant is van zichzelf nog niet in staat om explosieve­n te detecteren. Hoe hebben de onderzoeke­rs deze dan toch zover gekregen? Het lab van Straon ontwikkeld­e eerder al koolstofna­nobuisjes

Grot

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname