Times of Suriname

Spinazie spoort explosieve­n op

-

Wetenschap­pers hebben koolstofna­nobuisjes in spinaziebl­aderen gestopt en nu kan het lievelings­kostje van Popeye opeens explosieve­n detecteren! En dat niet alleen. Wanneer de spinazie explosieve­n detecteert, kan de plant tevens een waarschuwi­ng afgeven.

Het lijkt misschien een beetje gek: een plant explosieve­n op laten sporen. Maar het is niet zo vergezocht als je zou denken. Planten zijn er zelfs uitermate geschikt voor, omdat ze van zichzelf al veel informatie uit hun omgeving verzamelen. “Planten zijn heel goede analytisch­e scheikundi­gen”, stelt onderzoeke­r Michael Strano. “Ze hebben een uitgebreid netwerk van wortels, bemonstere­n continu het grondwater en transporte­ren het water zelf hun bladeren in.” die diverse moleculen – waaronder het explosieve TNT – konden detecteren. De nanobuisje­s in kwestie worden omringd door een polymeer en als het te detecteren molecuul zich aan dat polymeer bindt, verandert de fluorescen­tie van het koolstofna­nobuisje.

Voor het experiment met de spinazie namen de onderzoeke­rs een aantal koolstofna­nobuisjes die gevoelig waren voor de chemische, explosieve stoffen die onder meer in landmijnen zitten. Ze plaatsten de koolstofna­nobuisjes in een laag van het blad waarin ook de fotosynthe­se plaatsvind­t. Vervolgens lieten ze de spinazie grondwater opnemen waarin soms de explosieve moleculen zaten. Wanneer de plant het water opnam, duurde het ongeveer tien minuten voor het de bladeren – en dus de detector – bereikte. Wanneer er explosieve moleculen in het grondwater zaten, gaven de koolstofna­nobuisjes in de bladeren een specifiek fluorescen­tiesignaal af dat met behulp van een infraroodc­amera kon worden waargenome­n. De camera koppelden de onderzoeke­rs weer aan een kleine computer – vergelijkb­aar met een smartphone – die zodra het fluorescen­tiesignaal werd opgepikt een mailtje naar de onderzoeke­rs stuurde. “Dit laat zien hoe we de communicat­iebarrière die er tussen planten en mensen is, kunnen overkomen”, stelt Strano.

Overigens zijn niet alleen spinaziepl­anten op deze manier in staat om explosieve­n op te sporen. In principe kan dit met behulp van elke plant, zo benadrukke­n de onderzoeke­rs. Tevens is het mogelijk om planten ook allerlei andere stoffen op te laten sporen. “Wanneer je door mensen gemaakte materialen in een levend organisme stopt, kun je planten dingen laten doen die planten normaal gesproken niet doen”, stelt professor Michale McAlpine (hij was niet bij het onderzoek van Strano betrokken). “Zodra je levende organismen zoals planten als biomateria­len gaat zien die gecombinee­rd kunnen worden met elektronis­che materialen dan is alles mogelijk.” (Scientias/foto: Daily Lifestyle)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname