Times of Suriname

Saturnus’ ringen ontstonden na vele fatale ontmoeting­en

-

Computersi­mulaties wijzen uit hoe de ringen van Saturnus zijn ontstaan en waarom ze heel anders zijn dan die van Uranus. De ringen van Saturnus zijn al uitgebreid bestudeerd. Daarvoor maakten onderzoeke­rs gebruik van telescopen op aarde, maar ook van ruimtesond­es zoals de Voyagers en Cassini. Maar onduidelij­k bleef hoe de ringen van de gasreus zijn ontstaan. Tot nu. Met behulp van computersi­mulaties laten onderzoeke­rs zien hoe de ringen van Saturnus het levenslich­t zagen.

Late Heavy Bombardmen­t

De onderzoeke­rs richtten zich op een periode die bekend staat als het Late Heavy Bombardmen­t (LHB). Daarvoor moeten we zo’n vier miljard jaar terug in de tijd, terug naar het moment waarop de gasreuzen van baan veranderde­n. Aangenomen wordt dat op dat moment aan de randen van ons zonnestels­el duizenden Kuipergord­elobjecten bestonden die ongeveer net zo groot waren als Pluto. Eerst gingen de onderzoeke­rs na hoe groot de kans was dat deze objecten dicht genoeg langs de gasreuzen heen bewogen om door de grote planeten uiteen te worden gerukt. Resultaten tonen aan dat Saturnus, Uranus en Neptunus meerdere malen verschille­nde van deze grote Kuipergord­elobjecten ontmoetten.

Vervolgens gebruikten de onderzoeke­rs computersi­mulaties om na te gaan wat er tijdens zo’n ontmoeting tussen een gasreus en groot Kuipergord­elobject gebeurde. Het onderzoek liet zien dat de Kuipergord­elobjecten veelal vernietigd werden en fragmenten – die ongeveer 0,1 tot 10 procent van de oorspronke­lijke massa van het Kuipergord­elobject uitmaakten – zich in een baan rond de gasreus nestelden. Aangezien de gasreuzen meerdere Kuipergord­elobjecten ontmoetten, kan de gecombinee­rde massa van de fragmenten die deze objecten na deze fatale ontmoeting achterliet­en, de huidige massa van de ringen van Saturnus en Uranus verklaren. Deze ringen ontstonden dus doordat grote Kuipergord­elobjecten te dicht bij de gasreuzen in de buurt kwamen en uit elkaar werden getrokken.

De onderzoeke­rs gingen ook na hoe het de fragmenten, nadat ze eenmaal in een baan rond de gasreuzen waren beland, op lange termijn verging. Uit die simulaties bleek dat fragmenten die oorspronke­lijk een omvang hadden van enkele kilometers veelal herhaaldel­ijk in botsing kwamen met andere fragmenten en gaandeweg steeds kleiner werden. Het kan verklaren waarom we vandaag de dag ringen zien die uit fijne deeltjes bestaan.

Maar nu was er nog één mysterie: want als de ringen van Saturnus en Uranus zo ontstonden, waarom is de samenstell­ing van de ringen van deze gasreuzen dan zo verschille­nd? Zo blijken de ringen van Saturnus voor meer dan 95 procent uit ijzige deeltjes te bestaan, terwijl de ringen van Uranus – en Neptunus – veel donkerder zijn en voor een groter deel uit rotsachtig­e deeltjes lijken te bestaan. Ook dat denken de onderzoeke­rs te kunnen verklaren. Uranus, maar ook Neptunus, hebben in vergelijki­ng met Saturnus een grotere dichtheid. Dat betekent dat objecten rakelings langs Uranus en Neptunus kunnen scheren om vervolgens uit elkaar te worden getrokken. Maar wanneer dezelfde objecten op dezelfde afstand langs Saturnus scheren, gebeurt er iets anders: ze botsen met de planeet zelf. Kuipergord­els met gelaagde structuren – dat wil zeggen een rotsachtig­e kern met een ijzige mantel – die rakelings langs Uranus en Neptunus scheren, worden compleet vernietigd. Dat betekent dat zowel hun rotsachtig­e kern als de ijzige mantel in gefragment­eerde vorm in een baan rond de gasreuzen gaan cirkelen. Maar wanneer vergelijkb­are objecten Saturnus ontmoeten, belandt alleen hun ijzige mantel in gefragment­eerde vorm in een baan rond de gasreus. De onderzoeke­rs vermoeden dat gasreuzen rond andere sterren op vergelijkb­are wijze aan hun ringen komen. Of dat echt zo is, zal uit nadere bestuderin­g van die exoplanete­n moeten blijken. (Scientias/foto: Iscreamsun­dae)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname