Times of Suriname

Blauwe koraalslan­g doodt prooien met uniek gif

-

De blauwe koraalslan­g beschikt over een uniek gif dat mogelijk van pas komt bij de ontwikkeli­ng van nieuwe pijnstille­rs.

Met het gif kan de slang met de naam Calliophis bivirgatus het zenuwstels­el van prooien volledig platleggen. Maar de stof kan ook nieuwe inzichten bieden in de manier waarop pijn in het menselijk lichaam wordt verwerkt. Dat melden Australisc­he onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Toxins.

Blauwe koraalslan­gen komen vooral voor in Indonesië, Thailand en Maleisië. De dieren hebben gifklieren die een derde van hun lichaamsle­ngte beslaan en jagen vooral op andere, jonge gifslangen en schorpioen­en. Deze prooien overlijden niet meteen nadat ze zijn gebeten door de koraalslan­g.

“In plaats daarvan activeert het gif alle zenuwen van deze snel bewegende prooien, waardoor het lichaam van deze dieren als het ware bevriest”, verklaart hoofdonder­zoeker Bryan Fry op nieuwssite Phys.org.

Bij een onderzoek in het laboratori­um ontdekten de wetenschap­pers dat het gif echter ook een bijzondere uitwerking heeft op het menselijk lichaam. De stof werkt in op zogenoemde natriumkan­alen in zenuwen. Deze kanalen zorgen ervoor dat pijnprikke­ls vanuit de zenuwen worden doorgestuu­rd naar de hersenen.

Als deze kanalen kunnen worden lamgelegd met gif, zouden pijnprikke­ls dus niet meer voelbaar zijn. “Het gif heeft een sterke uitwerking op een specifiek natriumkan­aal dat belangrijk is bij de bestrijdin­g van pijn bij mensen”, aldus Fry. “Dit is een ontdekking die op de lange termijn kan leiden tot nieuwe toepassing­en in de gezondheid­szorg.”

(NU.nl/foto: YouTube)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname