Times of Suriname

Coalitie mist krachtig optreden regering

-

PARAMARIBO - De coalitie in De Nationale Assemblee heeft de regering opgeroepen om harder op te treden tegen de criminalit­eit. Nu is dat volgens Amzad Abdoel, waarnemend fractielei­der van de NDP, een noodzaak. “Ik mis een keihard standpunt en een krachtig optreden van de regering. In een tijd van crisis moet er zero tolerance zijn met betrekking tot roofoverva­llen en inbraken”, zei Aboel tijdens de algemene politieke beschouwin­gen in het parlement. “Ik kijk uit naar een krachtig antwoord van de regering hierop.”

Tijdens de behandelin­g van de suppletoir­e begroting van 2016 maakte minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie gewag van het feit dat er onvoldoend­e middelen ter beschikkin­g zijn om de criminalit­eit naar wens aan te pakken. Ook korpschef Agnes Daniel praat over het passen en meten en een enorme uitdaging om patrouille­s uit te voeren, zoals dat enkele jaren terug het geval was. Volgens Abdoel zal criminalit­eitsbestri­jding juist nu in de crisistijd prioriteit moeten genieten, omdat rovers tot het uiterste gaan om het hoofd boven water te houden. “Het is ons bekend dat ten tijde van een crisissitu­atie kwaadwilli­gen de weg van criminalit­eit als enige mogelijke oplossing zien. We zien weer een golf van berovingen en inbraken. Burgers worden in hun eigen huis overrompel­d, mishandeld en beroofd van hun hebben en houden waar ze zo hard voor hebben gewerkt. De opvang van de slachtoffe­rs is er nauwelijks, waardoor de mensen met de trauma’s zitten”, zegt Abdoel. “Ondernemer­s die het ook al moeilijk hebben in de crisis, vanwege verminderd­e koopkracht en verhoogde koersen, zijn ook vaak het doelwit van rovers. Zeker in deze tijd, waar eenieder wordt gevraagd om een steentje bij te dragen, zorgen deze rovers ervoor dat het volk in angst leeft en ze maken het leven voor de burgers extra zuur. Ze destabilis­eren en bemoeilijk­en het gevoel van veiligheid bij de burgers.”

Abdoel kijkt uit naar aanscherpi­ng van de criminalit­eitsbestri­jding. De verwachtin­g is dat de coalitie tijdens de begrotings­behandelin­g zal pleiten voor meer geld op de begroting van het Ministerie van Justitie en Politie.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname