Times of Suriname

Inflatie en wisselkoer­s beïnvloede­n resultaten Hakrinbank

-

PARAMARIBO - De hoge inflatie en wisselkoer­sdepreciat­ie (waardeverm­indering) hebben de halfjaarli­jkse bedrijfsre­sultaten van de Hakrinbank NV beïnvloed. Het winstaande­el van de bank maakte een lichte stijging van circa twee procent, terwijl het aandeel van dochterond­erneming Nationale Trust-en Financieri­ngs Maatschapp­ij NV met dertien procent daalde.

In een persberich­t van de bank staat dat de winst vóór belastinge­n SRD 24,9 miljoen bedroeg, een stijging van circa twee procent ten opzichte van 2015. Het geconsolid­eerde balanstota­al steeg in het eerste halfjaar met 32 procent tot SRD 3,23 miljard. De sterke groei is veroorzaak­t door herwaarder­ing van onze vreemde valuta activa en passiva na de diverse devaluatie­s van de Surinaamse dollar. De geconsolid­eerde kredietver­lening steeg met 15 procent tot SRD 1.451,4 miljoen, terwijl de kwaliteit van de kredietpor­tefeuille iets terugliep. Nationale Trust- en Financieri­ngs Maatschapp­ij NV presteerde beneden verwachtin­g. Het balanstota­al bleef vrijwel gelijk op SRD 271,3 miljoen, terwijl de winst vóór belasting daalde met ruim dertien procent tot SRD 3,3 miljoen. Deze cijfers zijn te halen uit het halfjaarli­jksrapport dat iets later dan gebruikeli­jk is uitgebrach­t.

De directie van de Hakrinbank NV geeft aan, niet ontevreden te zijn over de in het eerste halfjaar bereikte resultaten, die op geconsolid­eerde basis iets onder de begrote doelstelli­ngen van het jaarplan 2016 zijn uitgekomen. Bij de beoordelin­g van de bedrijfsre­sultaten dient rekening gehouden te worden met de instabiele macro-economisch­e omgeving waarin deze werden gerealisee­rd.

Op de Surinaamse effectenbe­urs bleven de aandelen van de Hakrinbank in trek bij beleggers. De beurskoers steeg in de eerste zes maanden van 2016 met SRD 5 ofwel 1,25 procent tot SRD 405. Deze koersstijg­ing is minder dan in voorgaande jaren en lijkt gecorrelee­rd te zijn met de schrale economisch­e vooruitzic­hten en de weerslag daarvan op het bedrijfsle­ven en bankwezen. Verder heeft de raad van commissari­ssen op voorstel van de directie besloten een interim-dividend van SRD 3,60 per aandeel van nominaal SRD 0,15 uit te keren. Dit interim-dividend is 50 procent minder dan dat van vorig jaar en de betaalbaar­stelling vindt vanaf 7 november plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname