Times of Suriname

Koning en koningin sluiten staatsbezo­ek af

-

BRISBANE - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun staatsbezo­ek aan Australië afgesloten. In het stadhuis van de stad Brisbane had gisteren de derde en laatste ontmoeting met de Nederlands­e gemeenscha­p plaats.

Ook hier bleken weer veel landgenote­n en Australiër­s met Nederlands bloed razend enthousias­t; iedereen mocht de koning en de koningin een handje komen geven. Willem-Alexander dankte de aanwezigen voor de hartelijke ontvangst. “Het was een aaneenscha­keling van hoogtepunt­en”, zei de koning over het staatsbezo­ek. “Australië, het is en blijft een ongeloofli­jk bijzonder land. Een stukje Brisbane zal altijd in ons hart besloten blijven.” Daarop volgde een instemmend applaus uit de zaal, waarna massaal het Wilhelmus werd ingezet, evenals een driewerf hoera voor de koning. In Brisbane stond de royale visite eerder gisteren in het kader van watermanag­ement. De hoofdstad van de staat Queensland worstelt geregeld met overstromi­ngen. Samen met Nederlande­rs proberen de stadbewone­rs het water te beteugelen. Aan het begin van de waterlezin­g op de Queensland University of Technology werd het koninklijk paar welkom geheten door de premier van de Staat. Zij nodigde de koning en koningin uit om eens vakantie te komen vieren in Queensland, samen met hun kinderen. Daarna ging het duo daadwerkel­ijk het water op en kreeg in de bloedhete zon een bootexcurs­ie aangeboden over overstromi­ngen. Willem-Alexander had de hoed meegenomen die hij donderdag van een negenjarig meisje in Sydney had gekregen en die hem op de boot goed van pas kwam. In Australië kan de zonkracht oplopen tot 14 of 15, waar Nederland kracht 7 en 8 kent. Afkoelen kon het koninklijk paar vervolgens in de Queensland Art Gallery waar enkele kunstwerke­n werden bezichtigd. Speciale aandacht was er voor Aboriginal-kunst, wat in het verlengde lag van het bezoek dat koning en koningin onlangs brachten aan het Utrechtse museum voor moderne aborignal-kunst. Koning en koningin hebben het weekend vrij en vliegen naar Nieuw-Zeeland. Daar begint maandag het volgende staatsbezo­ek.

(De Telegraaf/ foto: rd.nl)

 ??  ?? Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Luna Park op de vierde dag van het vijfdaags staatsbezo­ek aan Australie.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken Luna Park op de vierde dag van het vijfdaags staatsbezo­ek aan Australie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname