Times of Suriname

Nederland scoort ondermaats op schone energie

-

DEN HAAG - Nederland doet goed zijn best om te voldoen aan de VN-doelstelli­ngen voor een eerlijkere en duurzamere wereld. Maar waar het gaat om schone energie en het tegengaan van klimaatver­andering, doet ons land het vergeleken met andere Europese staten relatief slecht. Ook discrimina­tie is een knelpunt. Dat concludeer­t het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een gisteren gepublicee­rd rapport. De VN-lidstaten werden het vorig jaar eens over zeventien doelstelli­ngen om de wereld in de periode tot 2030 eerlijker en duurzamer te maken. Het CBS-rapport geeft een eerste tussenstan­d, al tekent het statistiek­bureau aan dat de voortgang richting veel van die duurzaamhe­idsdoelen zich lastig laten meten, laat staan vergelijke­n met andere landen. “Een zekere vaagheid hou je altijd”, aldus econoom Peter Hein van Mulligen. Slechts voor grofweg een derde van de indicatore­n die de VN heeft vastgestel­d, zijn al cijfers beschikbaa­r. “Op basis van die gegevens kan Nederland een hele stabiele subtopper worden genoemd”, aldus Van Mulligen. “Daarmee staan we dichtbij de landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Scandinavi­sche landen doen het door de bank genomen het best, landen in ZuidoostEu­ropa het slechtst.”

Behalve op energie- en klimaatgeb­ied, scoort Nederland ondermaats op een aantal thema’s dat te maken heeft met gelijkheid. Relatief veel mensen voelen zich gediscrimi­neerd. Daarnaast valt op dat de gezonde levensverw­achting van vrouwen laag is vergeleken met andere Europese landen. Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen is relatief groot. En dan heeft de manier waarop Nederlande­rs consumeren ook nog een bovengemid­delde impact op natuur en milieu in andere landen.

Al met al gaan in Nederland veel dingen heel goed, concludeer­t Hugo von Meijenfeld­t, coördinato­r duurzame ontwikkeli­ngsdoelen bij het Ministerie van Buitenland­se Zaken. “Maar we moeten wel oppassen dat we niet afglijden en door anderen worden ingehaald. Nederland was bijvoorbee­ld ooit de groene koploper van Europa, maar nu niet meer.” Daarom wil de overheid op 8 december om tafel met onder meer het bedrijfsle­ven en belangenor­ganisaties om over oplossinge­n te praten. (De Telegraaf)

 ??  ?? Zeehavens zijn een broeinest van illegale arbeiders uit het buitenland
Zeehavens zijn een broeinest van illegale arbeiders uit het buitenland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname