Times of Suriname

Havens broeinest illegalen

-

ROTTERDAM - Zeehavens zijn een broeinest van illegale arbeiders uit het buitenland. Deze goedkope krachten worden voor tijdelijke klussen vaak via tussenpers­onen geworven. Veertig procent beschikt echter niet over alle juiste papieren als ze zich melden.

Dat blijkt uit onderzoek onder 2200 bedrijven van IQ-Pass, die databanken met persoonsge­gevens beheert voor havenen industriël­e complexen. In die 40% zit iedereen van wie één of meer benodigde documenten ontbreken of vervalst zijn, zoals geldig paspoort, diploma, verklaring van goed gedrag, werkvergun­ning en A1-verklaring voor de fiscus. “Bedrijven riskeren hoge boetes als er sprake is van ingehuurde werkers die niet aan de regels voldoen. Ook de veiligheid kan in het geding zijn, als er mensen worden aangenomen met kwade bedoelinge­n of die op de zwarte lijst van Interpol staan. Jaarlijks is er tijdelijk werk voor 135.000 buitenland­ers van 75 nationalit­eiten”, zegt topman Sven Withofs van IQ-Pass. De controles aan de poort worden volgens hem aangescher­pt om het kaf tijdig van het koren te scheiden. “Daardoor is de verwachtin­g dat er steeds meer illegalen tegen de lamp gaan lopen”, meent hij.

Oud-minister Rita Verdonk, die met haar ‘CVmonitor’ sollicitan­ten op betrouwbar­e CV’s checkt, bevestigt de schokkende cijfers. “Wij hebben soortgelij­ke ervaringen. Soms is er sprake van onwetendhe­id of onnozelhei­d, maar even vaak van opzet en fraude. Vele sollicitan­ten creeren bewust hun eigen werkelijkh­eid met valse documenten.”

De Inspectie SZW deelt jaarlijks meer dan duizend geldboetes uit voor overtredin­g van de Wet Arbeid Vreemdelin­gen. “Dat kost de overtreder 8.000 euro per ingehuurde werker. De straf geldt voor de hele keten van opdrachtge­ver tot onderaanne­mer en uitzendbur­eau”, aldus de SZW-woordvoerd­er. Volgens Niek Stam van FNV Havens deugt er niks van deze inhuurprak­tijken. “Onze cao’s worden ondermijnd, vakbonden buiten de deur gehouden, arbeidsins­pecteurs omgekocht. Puur om op klussen te besparen. Het hoge percentage zwartwerke­rs verbaast me niks. Daar waarschuwe­n wij al langer voor.”

Havenbedri­jf Rotterdam, ondernemer­sverenigin­g Deltalinqs en koepelorga­nisatie Vomi schrikken van het gesjoemel. “Bedrijven horen vooraf te controlere­n wie ze in huis halen. Ik ga ervan uit dat onze leden dat doen”, zegt directeur Mark Ammerdorff­er van brancheclu­b Vomi voor diensten in de procesindu­strie.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname