Times of Suriname

Ziekenhuiz­en moeten operaties eerder afstoten

-

DORDRECHT - De tijd dat ieder ziekenhuis elk type operatie uitvoerde, is voorbij. Dat komt de patiënt ten goede. Toch hebben ziekenhuiz­en vaak nog moeite om te stoppen met operaties die ze niet helemaal in de vingers hebben.

Oefening baart kunst. Het geldt voor leren fietsen, zwemmen en voor het snijden in een menselijk lichaam. Chirurgen moeten voldoende vaak een operatie uitvoeren om de vaak complexe vaardighed­en in de vingers te houden.

Twintig operaties voor blaaskanke­rtumoren, vijftig operaties bij borstkanke­r en minimaal twintig operaties per jaar bij een vergrote buikslagad­er: normen die medisch specialist­en zelf hebben bedacht en worden gecontrole­erd door de Inspectie voor de Gezondheid­szorg. De conclusie van de inspectie: het gaat de goede kant op, maar sommige ziekenhuiz­en lopen achter. Nog steeds zijn er ziekenhuiz­en die te weinig ervaring hebben met blaaskanke­roperaties, maar hier toch mee doorgaan. Vijftien ziekenhuiz­en haalden vorig jaar het streefcijf­er niet. Daarvan zaten vijf flink onder de norm.

“Als een ziekenhuis bijna de norm van twintig haalt, kan je nog zeggen: dat komt volgend jaar wel goed, maar ziekenhuiz­en die rond de tien operaties zitten, moeten maar één ding doen: stoppen”, zegt directeur Jon Schaefer van medisch onderzoeks­bureau MediQuest.

“De norm voor blaaskanke­roperaties bestaat al enkele jaren en ziekenhuiz­en hebben inmiddels tijd genoeg gehad om maatregele­n te nemen”, vindt Schaefer. “De resultaten bij blaaskanke­r vallen echt op. Een jaar eerder waren de cijfers vergelijkb­aar. Er is niet echt verbeterin­g opgetreden.” Die verbeterin­g heeft de afgelopen jaren wel plaatsgevo­nden bij andere kankertype­s, blijkt uit de gegevens van de AD Ziekenhuis Top 100. Bij borstkanke­r, darmkanker, slokdarmka­nker en pancreaska­nker voldoen wel alle ziekenhuiz­en inmiddels aan de normen.

Zo is de zeer specialist­ische zorg voor kinderonco­logie inmiddels geconcentr­eerd in een paar centra in het land. Schaefer: “Bedenk wel dat de Nederlands­e normen helemaal niet zo streng zijn. De normen voor goede borstkanke­rzorg liggen in Europa veel hoger dan in Nederland. Er zijn dus echt nog wel verbeterin­gen mogelijk.” Aanscherpi­ng van normen zal ertoe leiden dat ziekenhuiz­en steeds vaker moeten kiezen: wat doen we wel en wat niet. Kiezen om te stoppen met operaties kan een goede keuze zijn, zo blijkt ook uit de Top 100. In de hoogste regionen van de lijst staan niet alleen topklinisc­he ziekenhuiz­en, maar ook streekziek­enhuizen die zich concentrer­en op veel voorkomend­e, eenvoudige­r ingrepen.

De winnaar van de Top 100 van dit jaar is daarvan het voorbeeld: het Beatrixzie­kenhuis in Gorinchem verwijst patiënten voor complexe operaties door naar Dordrecht.

(AD/ foto: gelderland­er.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname