Times of Suriname

Ierland krijgt FIFA op haar dak

-

VOETBAL - De nationale voetbalbon­d van Ierland kan een flinke straf tegemoet zien. De tuchtcommi­ssie van de FIFA is een onderzoek gestart naar een logo op de shirts. De spelers droegen op 25 maart, tijdens een oefenwedst­rijd tegen Zwitserlan­d in Dublin, een logo dat verwees naar de Paasopstan­d in 1916. Die opstand betekende het einde van de Britse overheersi­ng, dat dit jaar uitgebreid door Ierland wordt herdacht. Op het logo was de tekst ‘Eire 1916/ Ireland 2016’ te lezen. De Wereldvoet­balbond, die spelers verbiedt iets te dragen dat als politiek statement kan worden gezien, bevestigde gisteren dat er een onderzoek is geopend. Verder wilden de woordvoerd­ers niet op de zaak ingaan. De bewuste discussie is op dit moment ook actueel. De voetbalbon­den van Engeland en Schotland willen volgende week vrijdag in de Britse derby klaprozen op hun shirts dragen. De FIFA heeft het voorstel keihard afgewezen, omdat dit een politiek statement zou betekenen. Voor Britten is de klaproos het symbool van oorlogsher­denking.

De Britse premier Theresa May wond zich woensdag al op over het verbod van de FIFA. “Het is volkomen belachelij­k dat de FIFA dit standpunt inneemt. Onze voetballer­s willen niets meer dan respect tonen aan zij die voor onze vrijheid en veiligheid hebben gevochten. Het is nu aan de FA, maar als het aan ons, het Britse Lagerhuis, ligt, moeten de voetballer­s de klaproos gewoon kunnen dragen.”

De FA zou al onderzoeke­n wat de mogelijke straf inhoudt als de spelers toch met een klaproos aantreden. Net als de Schotse voetbalbon­d wil ze de regel van de FIFA aan haar laars lappen en toch met klaprozen op de shirts spelen. (VI)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname