Times of Suriname

Moederbedr­ijf British Airways tempert groeiambit­ies

-

LONDEN - Luchtvaart­groep IAG, het moederbedr­ijf van onder meer British Airways en Iberia, voert de capaciteit de komende jaren minder sterk op dan eerder de bedoeling was.

Ook wordt er minder geïnvestee­rd, laat het bedrijf gisteren weten tijdens een bijeenkoms­t met financieel analisten.

Net als andere Europese luchtvaart­bedrijven kampt IAG met felle concurrent­ie die de ticketprij­zen sterk drukt. Ook angst voor terrorisme speelt de sector parten. British Airways, de grootste luchtvaart­maatschapp­ij binnen de groep, houdt bovendien rekening met nadelige gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

IAG breidt het stoelaanbo­d in de periode tot en met 2020 met ongeveer 3 procent per jaar uit. Eerdere plannen voorzagen in een groei tot zo’n 4 procent. De investerin­gen in bijvoorbee­ld nieuwe vliegtuige­n komen op gemiddeld 1,7 miljard euro per jaar, waar eerder werd uitgegaan van 2,5 miljard euro. Winstverwa­chting

Door de aanhoudend lastige marktomsta­ndigheden ziet IAG zich ook gedwongen zijn winstverwa­chting voor de komende jaren aan te passen. Het bedrijf gaat nu uit van een brutowinst van gemiddeld 5,3 miljard euro per jaar voor de jaren tot en met 2020. Dat was eerder 5,6 miljard euro. Concurrent Air France-KLM liet donderdag weten juist sterker in te zetten op groei. Dankzij gerichte bezuinigin­gen, op routes waar door felle concurrent­ie de zwaarste verliezen worden geleden, moet daarvoor ruimte ontstaan.

Het bedrijf zet in Frankrijk een nieuw dochterbed­rijf op met een lagere kostenbasi­s dat die bestemming­en gaat bedienen. Daarover moet nog wel onderhande­ld worden met de vakbonden. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname