Times of Suriname

Clinton verliest voor het eerst terrein in prognoses Electoral College

-

VS - Hillary Clinton verliest voor het eerst terrein in het Electoral College dat de president kiest. Vooraansta­ande verkiezing­sonderzoek­ers stellen hun prognoses bij, nu Donald Trump inloopt in de peilingen. Clinton blijft de ‘frontrunne­r’ maar in een van de belangrijk­ste berekening­en valt ze terug van 334 naar maximaal 293 kiesmannen. Volgens statisticu­s Nate Silver, die in 2012 de uitslag goed had, dreigt Clinton te verliezen als het verschil met Trump dinsdag heel klein is. Om het Witte Huis te winnen, moeten Clinton of Trump 270 van de 538 kiesmannen winnen. Het is voor het eerst sinds de presidents­race begon, dat verkiezing­sonderzoek­ers hun prognoses over Clintons overwinnin­g naar beneden bijstellen.

Volgens diverse peilingen heeft Clinton nog een voorsprong op Trump van drie tot vier procentpun­t. Andere geven echter aan dat een nekaan-nekrace gaande is. In een gemiddelde van diverse peilingen, van nieuwssite Real Clear Politics, wordt het verschil tussen het tweetal met de dag kleiner. Gisteren stond Clinton slechts 1,3 procentpun­t voor, vergeleken met zo’n zeven procentpun­t twee weken geleden.

Clinton heeft een betere uitgangspo­sitie dan Trump om op 270 kiesmannen te komen. Als ze alle 18 staten wint die sinds 1992 veilig in handen zijn van de Democraten, aangevuld met de grootste ‘swing state’ Florida, dan is ze dinsdagnac­ht de 45ste president van de VS. Ze bevindt zich in de luxe positie dat ze die andere staat die beide kanten kan opgaan, Ohio, kan verliezen. Voorwaarde is wel dat de ‘Blauwe Muur’ van Democratis­che staten overeind blijft staan. Clinton verschijnt vandaag in een van die 18 staten, Michigan, om te zorgen dat Trump het niet inpikt.

De Republikei­n daarentege­n heeft het veel moeilijker. Hij moet, op basis van de huidige peilingen, alle cruciale staten winnen waar nu hard om wordt gevochten; vijf stuks. Aangevuld met de ‘rode’ staten die traditione­el Republikei­ns stemmen, komt hij op 264 kiesmannen. Trump moet dan nog een Democratis­che staat van Clinton pikken, met minimaal zes kiesmannen, om president te worden. Michigan, met 16 kiesmannen, zou mooi zijn. Hij mag dus geen enkele fout maken op dinsdag.

Het probleem is echter dat de miljardair in een felle strijd is verwikkeld met Clinton in een aantal ‘battlegrou­ndstates’. In Florida is het een nek-aan-nekrace, in Ohio lijkt hij de overhand te krijgen, maar in North Carolina staat Clinton licht voor. Tot overmaat van ramp moet hij ook nog in Georgia, een trouw Republikei­nse staat, Clinton van zich afschudden. Beiden staan nu in deze zuidelijke staat nagenoeg gelijk.

Clinton hoeft maar één ding te doen om Trump van het presidents­chap af te houden: Florida of North Carolina winnen. Het is de reden waarom zij en president Obama nu volop campagne voeren in beide staten. Verliest Trump North Carolina, dat elf kiesmannen heeft, dan is hij schaakmat gezet. Zijn enige redding is als de race in de komende dagen zo spannend wordt, dat hij in andere staten de ‘Blauwe Muur’ van Clinton kan openbreken.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname