Times of Suriname

EU ‘extreem bezorgd’ over arrestatie­s Koerdische politici in Turkije

- De stad Diyarbakir, waar voornameli­jk Koerden wonen, werd gistermorg­en ook opgeschrik­t door een explosie. (Sputnik Internatio­nal)

BELGIE - EU-buitenland­chef Federica Mogherini is ‘extreem bezorgd’ over de arrestatie van leden van de Koerdische oppositie in Turkije. De Italiaanse kondigde vrijdag via Twitter aan de EU-ambassadeu­rs in Ankara bijeen te roepen voor overleg. Ze liet verder weten in contact te staan met de Turkse autoriteit­en.

De Turkse politie viel in de nacht van donderdag op vrijdag in de zuidoostel­ijke stad Diyarbakir het huis binnen van voorzitter Selahattin Demirtas en in Ankara het huis van Figen Yuksekdag. Volgens advocaten van de HDP is het partijbure­au in Ankara doorzocht en zijn nog tien parlements­leden opgepakt. “Agenten staan voor mijn huis en willen me desnoods met geweld oppakken”, liet Demirtas nog kort voor zijn arrestatie via Twitter weten. Turkije beschuldig­t de HDP banden te onderhoude­n met de PKK. Die wordt door de Turkse regering, de VS en Europa als een terroristi­sche organisati­e gezien. De HDP is de twee na grootste partij in het Turkse parlement met 59 van de 550 zetels. In Turkije genieten parlements­leden onschendba­arheid, maar voor de leden van de HDP is die immuniteit in mei van dit jaar opgeheven.

“De HDP roept de internatio­nale gemeenscha­p op in het geweer te komen tegen de coup van het regime van Erdogan”, reageerde de partij via Twitter op de arrestatie­s en de besluiten van president Recep Tayyip Erdogan. Turkije-rapporteur Kati Piri van het Europees Parlement toonde zich op Twitter bezorgd over de ontwikkeli­ngen. “Heel erg slecht nieuws vanuit Turkije”, reageerde ze. Tegelijk met de arrestatie­s werden sociale mediakanal­en als Twitter en berichtend­ienst WhatsApp geblokkeer­d. Ook Skype is niet meer te gebruiken in het land. Duitsland eist ophelderin­g over de arrestatie­s en heeft de zaakgelast­igde van de Turkse ambassade op het matje geroepen. De relatie tussen Berlijn en Ankara is de afgelopen tijd steeds meer bekoeld.

De stad Diyarbakir, waar voornameli­jk Koerden wonen, werd gistermorg­en ook opgeschrik­t door een explosie. Daarbij zijn acht doden gevallen. “Ook zijn er meer dan honderd gewonden”, meldt de Turkse premier Binali Yildirim. De autobom ontplofte dichtbij een politiebur­eau waar een aantal van de gearrestee­rde Koerdische politici vastzitten.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname