Times of Suriname

Bouterse aan het woord in DNA Parlement geeft regering kritische kanttekeni­ngen mee

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse zal naar alle waarschijn­lijkheid vandaag antwoord geven op de batterij aan vragen die in De Nationale Assemblee (DNA) op hem zijn afgevuurd. Door zowel oppositie als coalitie zijn er kritische kanttekeni­ngen geplaatst bij zijn jaarrede en de sociaaleco­nomische sfeer in het land. Tijdens de algemene politieke beschouwin­gen werd in de eerste ronde voor het parlement ook ophelderin­g gevraagd over de staatsobli­gatie van USD 550 miljoen, die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gesloten op de internatio­nale kapitaalma­rkt.

Hoefdraad is net terug van een buitenland­se missie waar hij negen steden op drie continente­n heeft gezocht. De reizen hadden volgens hem te maken met het binnenhale­n van buitenland­s investerin­gskapitaal. Hij blikt terug op een succesvoll­e missie. “We hebben een hele goede indruk gemaakt op de internatio­nale kapitaalma­rkt. Als je niet serieus bezig bent, krijg je absoluut niets”, zegt hij over de staatsobli­gatie waarvan de mogelijkhe­id er was om bijna het dubbele te lenen. “We hebben nu een traject af te sluiten”, zegt de bewindsman die nu aan de slag gaat met de gecreëerde financiële ruimte om de staatsecon­omie te hervormen.

“Hoe zullen deze leningen terugbetaa­ld worden?”, was de steeds terugkomen­de vraag van de oppositie. Vrijwel alle parlementa­riërs van de oppositie die aan het woord kwamen, willen daarover tekst en uitleg. De instabiele wisselkoer­s, stijgende winkelprij­zen en criminalit­eit werden door zowel oppositie als coalitie aan de orde gesteld. Er werden ook enkele pittige opmerkinge­n gemaakt door oppositiel­eden die bij Bouterse woede opwekte. Zo liep hij donderdag gepikeerd weg toen Asiskumar Gajadien (VHP) stelde dat de president “jonge meisjes naar massagesal­ons stuurde”, vanwege de moeilijke overleving­skansen in deze crisistijd. Gajadien moest deze uitspraak van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons later terugnemen. In zijn beantwoord­ingsronde vandaag zal Bouterse ingaan op de gestelde vragen en hierop antwoorden. Er worden felle discussies verwacht.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname