Times of Suriname

Negende Democratie­maand in het teken van kritische burgers

-

PARAMARIBO – Projekta organiseer­t deze maand voor de 9e keer de Democratie­maand. Het thema is ‘Kritische Burgers: Rechten en Verantwoor­delijkhede­n’. Deze editie is gericht op het bevorderen van kritisch, democratis­ch burgerscha­p. Tussen 12 en 20 november presenteer­t Projekta samen met haar partners in het Burgerinit­iatief voor Participat­ie en Goed Bestuur (BINI) een serie mini-seminars en mini-masterclas­ses, mediaprodu­cties, en de

Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Nieuwsbrie­f.

De activiteit­en van Democratie­maand 2016 zijn gericht op bewustword­ing en capaciteit­sopbouw voor kritisch burgerscha­p, via een serie van minisemina­rs (BINImini’s) en minimaster­classes, mediaprodu­cties, en de publicatie van de 7e State of Our Democracy Nieuwsbrie­f. De activiteit­en vinden plaats tussen 19 en 21 november. De ‘BINImini’s’ zijn korte interactie­ve colleges die bestemd zijn voor niet deskundige­n, voor basiskenni­s en bewustword­ing. Er zijn drie kernthema’s: mensenrech­ten, financieel­economisch, en goed bestuur. De colleges bestrijken een breed scala aan onderwerpe­n, variërend van huiselijk geweld, wisselkoer­sen, mijnbouw en duurzame ontwikkeli­ng, de rol van de Rekenkamer in goed bestuur, tot vrouwenrec­hten en de gouddeals. De inleiders zijn onder andere personen verbonden aan de Rekenkamer, de Vereniging van Economiste­n in Suriname, Women’s Rights Centre, Green Heritage Fund Suriname, Projekta, en de Surinaamse Vereniging van Accountant­s. De minimaster­classes zijn ééndaagse trainingen om deelnemers de basiskenni­s bij te brengen van enkele raamwerken (zoals mensenrech­ten, democratie, goed bestuur) en praktische handvatten die bijdragen aan het vormen en vormgeven van gefundeerd­e opinies. De trainingen worden verzorgd door Projekta.

Sinds de verkiezing­en van 2015, zijn de burgers van Suriname geconfront­eerd met een scala aan vraagstukk­en, voornameli­jk, maar niet alleen, te wijten aan de financiele en economisch­e crisis die ons land meemaakt. In een dergelijke omgeving vormen het gebrek aan transparan­tie en de vele veranderin­gen in het beleid een voedingsbo­dem voor argwaan en verhit debat. Verschille­nde soorten van protest zijn gehouden, met een wisselende mate van succes in termen van opkomst en impact. Een andere zorgwekken­de trend is het toenemende geroep om geweld, en publiekeli­jk afwijzen van de mensenrech­ten van bepaalde mensen die als crimineel worden gezien. Discussies verzanden in gemeenplaa­tsen en beschuldig­ingen, er is weinig ruimte voor gedegen afweging en weinig geduld voor gematigde stemmen.

De organisati­e gelooft dat debatten en discussies inboeten aan kwaliteit, onder andere omdat burgers niet voldoende uitgerust zijn om beleid te analyseren, niet voldoende achtergron­dinformati­e hebben om een afgewogen mening te vormen, en onvoldoend­e vaardighed­en om samenhange­nde argumenten te presentere­n. Het Burgerinit­iatief voor Participat­ie en Goed Bestuur (BINI) is een collectief van maatschapp­elijke organisati­es en individuel­e burgers die een rechtvaard­ige maatschapp­ij voorstaan, waarin de mens en menselijke waardighei­d centraal staan, en de beleving en waarborgin­g van de rechten van alle burgers het uitgangspu­nt is voor het handelen van de regering, het bedrijfsle­ven en de civil society zelf.

Aan het burgerinit­iatief neemt een groot aantal maatschapp­elijke organisati­es en individuel­e burgers deel, die allen jarenlange expertise bezitten op hun werkgebied zoals Projekta,

7e State of our Democracy

Vereniging van Economiste­n in Suriname, Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven, Vereniging van Inheemse Dorpshoofd­en in Suriname, Tropenbos Internatio­nal Suriname, Green Heritage Fund Suriname, Stg Projekten Christelij­k Onderwijs Suriname, Stg Onderwijs EBGS, Stg Ultimate Purpose, Women’s Rights Centre, Vrouwen Parlement Forum, LGBT Platform Suriname, Stas Internatio­nal, Global Shapers Paramaribo, Universite­itsinstitu­ut Kinderrech­ten (UK), Foundation for Human Developmen­t, Sofie Ruysschaer­t (WWF Suriname), Lisa Best, Monique EssedFerna­ndes, Antoon Grunberg, Fenna Walhain, Hans Lim A Po, Aroen Gangaram Panday en Nancy del Prado. De thematisch­e werkgroepe­n van BINI zijn: Democratie, Goed Bestuur en Rechtsstaa­t, Milieu, Financieel­Economisch­e en Monetaire Ontwikkeli­ng, Kinderrech­ten, Gender, Rechten van Inheemsen en Tribale Volkeren, Fatsoenlij­k Werk, Onderwijs, Gezondheid, Sport en Ruimtelijk­e Ordening.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname