Times of Suriname

Blussen brand Brabantse bandenopsl­ag duurt nog dagen

-

NOORD-BRABant - “Een bandenopsl­ag in SomerenHei­de (Noord-Brabant) is getroffen door een grote brand. De brandweer laat het vuur gecontrole­erd uitbranden”, meldt de politie. Dat kan nog dagen duren. “Dit is precies waar we bang voor waren”, zegt buurtbewon­er Adrie van Vliet.

Buurtbewon­ers liggen al langer overhoop met het bedrijf, dat vlak buiten een woonwijk staat. Ze zijn vanwege de rookontwik­keling opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Er werd onder andere een NL-Alert-bericht verstuurd. Enkele buurtbewon­ers hebben hun kinderen uit voorzorg elders ondergebra­cht. Er worden continu metingen uitgevoerd. “Tot nu toe zijn er geen gevaarlijk­e stoffen gemeten”, aldus de politie. De brand bij Van den Hoogen Recycling aan de Groeneweg begon rond 2.30 uur. Autobanden en vrachtwage­ns op het terrein hebben vlam gevat wat zorgt voor enorme vlammen en flinke rookontwik­keling. Er zijn geen gewonden gevallen. Buurtbewon­ers schrokken wakker van twee harde knallen, vertelt Inca van Bussel. Met behulp van de buurtapp werd iedereen gewaarschu­wd. Adrie van Vliet ging langs de deuren om bewoners te waarschuwe­n.

De brandweer krijgt het hevige vuur niet geblust, en legt zich toe op het voorkomen dat de vlammen overslaan naar een naastgeleg­en cateringbe­drijf met frietwagen­s waar gasflessen staan. Er wordt een waterbuffe­r rond het terrein aangelegd zodat vlammen niet kunnen overslaan. De vlammen zijn tot in de verre omgeving te zien, en de brand trekt veel publiek. Veel inwoners waren laat op vanwege de drukbezoch­te dorpsquiz die werd gehouden. Niemand hoeft te worden geevacueer­d. De wind staat gunstig zodat de rook wegtrekt over de weilanden.

Wel zorgt de harde wind volgens Officier van Dienst Bas van Doren voor zogenaamd vliegvuur, waarbij door de lucht vliegende vonken ervoor kunnen zorgen dat de brand zich verspreid.

Van den Hoogen Recycling heeft problemen met de buurt vanwege onder andere geluidsove­rlast. Volgens buurtbewon­er Van Vliet worden er bij het bedrijf ook veel meer autobanden opgeslagen dan is toegestaan, en is de veiligheid van de wijk in het geding. “We waren hier al jaren bang voor”, zegt hij.

De in Veldhoven woonachtig­e bedrijfsei­genaar Jan van den Hoogen vertelde een maand geleden nog in het Einhovens Dagblad dat bij een controle van het bedrijf was geconstate­erd dat de ruimte waar de banden zijn opgeslagen brandveili­ger moest worden gemaakt. Het is onduidelij­k of dat al is gebeurd. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname