Times of Suriname

KLM stuurde brief met ‘dreigend toontje’ naar overledene­n

-

SCHIPHOL - De door het personeel van KLM als ‘onhandig’ ervaren brief van de directie is ook naar al overleden personeels­leden gestuurd. Dat meldt RTL Z dat inzage had in een besloten Facebookpa­gina van KLM-personeel. De brief werd gestuurd naar een stewardess die vorige maand is overleden. Haar echtgenoot reageert cynisch volgens RTL Z: “KLM is haar in ieder geval nog niet vergeten.” Er ging, voor zover bekend, ook een brief naar het adres van een andere overleden werknemer.

KLM betreurt de fout die waarschijn­lijk werd veroorzaak­t doordat het adressenbe­stand nog niet was aangepast. “Het management heeft contact opgenomen met de nabestaand­en en excuses aangeboden. Het is niet netjes. Helaas worden er soms fouten gemaakt”, zegt een woordvoers­ter.

Tientallen collega’s spreken op de besloten pagina, waar ruim 6000 KLMpersone­elsleden toegang toe hebben, hun afschuw uit over de actie van de directie. Brieven gingen ook naar personeels­leden die al uit dienst zijn getreden of met pensioen zijn gegaan. In de brief wordt uitgelegd waarom KLM in conflict is met een groot deel van het cabinepers­oneel. “Daarnaast wordt met een dreigend toontje aangegeven dat er vervolgsta­ppen dreigen als de acties harder worden”, stelt FNV. Volgens vakbond FNV gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het personeel in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost in plaats van ‘inkomsten-motor’ van KLM. De luchtvaart­maatschapp­ij en de bonden liggen met elkaar overhoop over een besluit minder cabinepers­oneel in te zetten op sommige lange vluchten. Die ingreep werd zondag van kracht. De maatregel is volgens KLM noodzakeli­jk om de eigen doelstelli­ngen voor verbeterin­g van de productivi­teit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.

Afgelopen zondag veroorzaak­ten werkonderb­rekingen van stewards en stewardess­en bij de luchtvaart­maatschapp­ij al vertraging­en op Schiphol. FNV roept op de brief retour te zenden aan operatione­el directeur René de Groot.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname