Times of Suriname

Versterkte kust kan megastorm weerstaan

-

CADZAND-BAD - Een superstorm die nog heftiger is dan de storm die in 1953 de Watersnood­ramp veroorzaak­te en die slechts eens in de 10.000 jaar voorkomt. Vanaf vandaag kan de Nederlands­e kust een dergelijke storm weerstaan. Dan wordt in Cadzand-Bad het laatste deel van het kustverste­rkingsprog­ramma Zwakste Schakels opgeleverd.

Het Ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu investeerd­e de afgelopen jaren 605 miljoen euro om die zwakke schakels langs de kustlijn onder handen te nemen. “De hoogte en de breedte van de duinen was onvoldoend­e om zo’n storm zonder weerga te weerstaan”, zegt dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestr­omen. “Ook de zeespiegel­stijging en de veranderen­de weersomsta­ndigheden zijn in de berekening­en meegenomen.”

Bij extreme stormen kan onvoldoend­e kustbesche­rming tot enorme schade leiden, oplopend volgens schattinge­n tot meer dan 100 miljard euro. “Dan gaat het over schade aan infrastruc­tuur, huizen, winkels, steden en dorpen, dus materiële schade”, verklaart Miranda Mens van Rijkswater­staat. “En dat is nog los van de immateriël­e schade. Die is immens in een laag land als Nederland.”

Bij grootschal­ige overstromi­ngen zou een belangrijk deel van de Randstad onder water lopen. Mens: “En wat veel mensen niet weten, is dat in zo’n geval slechts 15 procent van de mensen geëvacueer­d kan worden, het overige deel zit in de val.”

Bij het project zijn meteen ook maatregele­n genomen die de aantrekkel­ijkheid van het kustgebied ten goede komen. Zo is onder het strand van Katwijk een parkeergar­age gebouwd, betaald door de gemeente. In Cadzand-Bad is tussen twee nieuwe dammen een jachthaven gerealisee­rd. “Betaald door overheden en particulie­re instanties, om meer toerisme te trekken in deze economisch kwetsbare regio”, zegt Mens.

(De Telegraaf/ foto: eigenwijze­reizen.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname