Times of Suriname

Robots pikken talloze ‘vrouwelijk­e’ kantoorban­en

-

AMSTERDAM - Robots pikken de komende jaren talloze ‘vrouwelijk­e’ kantoorban­en in. Dat beweren de opstellers van de Global Gender Gap Index. Een doemscenar­io voor vrouwen met een kantoorbaa­n of administra­tief werk, maar de innovatie biedt ook nieuwe kansen.

Wat is er allemaal al niet geschreven over de robotiseri­ng van de samenlevin­g?! De laatste duit in het zakje doet de Global Gender Gap Index. Volgens de samenstell­ers van het rapport vormen de intelligen­te machines een bloedserie­uze bedreiging voor de positie van de vrouw op de arbeidsmar­kt.

Want, zo luidt de voorspelli­ng, robots pikken de komende jaren precies die administra­tieve banen in waar vrouwen juist zo sterk in zijn vertegenwo­ordigd. Jaren van (moeizame) emancipati­e zouden in één klap worden weggevaagd. Hoogleraar Vanessa Evers gelooft er desgevraag­d geen snars van: “Wie verzint zoiets?!”, luidt haar eerste reactie. Bevreesd dat vrouwen met de komst van robots massaal hun banen verliezen, is de hoogleraar sociale robotica van de Universite­it Twente juist helemaal niet. Ja, robots gaan onze wereld drastisch veranderen. “Maar dat door hun komst de arbeidsmar­ktpositie van vrouwen verslechte­rt, dat lijkt me stug.” Ze reageert daarmee op het onlangs uitgebrach­te rapport van het World Economic Forum (WEF). Dat schetst een doemscenar­io voor de werkende vrouw. Haar positie wordt meer dan die van de werkende man ondermijnd door robots.

Het WEF onderbouwt dit met twee constateri­ngen. De eerste: vrouwen hebben vaker een kantoorbaa­n of administra­tieve baan en juist dat werk wordt overgenome­n door digitalise­ring. De tweede: vrouwen zijn onderverte­genwoordig­d in snelgroeie­nde sectoren zoals wetenschap, technologi­e, engineerin­g en wiskundig georiëntee­rde richtingen. Slechts 6 procent van de Nederlands­e vrouwen is afgestudee­rd in een van die sectoren, tegen 26 procent van de mannen. Innovatieh­oogleraar Henk Volberda, die aan het rapport heeft meegewerkt, spreekt zelfs van een moeras op de werkvloer: “Dit kan de in het afgelopen decennium geboekte winst op het terrein van gendergeli­jkheid tenietdoen.”

Bij Evers roept de uitkomst vooral verbazing op. “Zoals het World Economic Forum het stelt, lijkt het alsof het leeuwendee­l van de werkende vrouwen lijdzaam afwacht tot de robot hun kantoorbaa­n overneemt.” Samen met haar team van promovendi bouwt de hoogleraar als een van de weinige vrouwen in Nederland hard aan robots die sociaal vaardig zijn. Dat wil zeggen: die zich aanpassen aan mensen en de sociale situatie waarin ze moeten werken.

Bij robots denken we misschien vooral aan machines die zwaar fysiek werk van ons kunnen overnemen, maar volgens hoogleraar Evers zijn er straks overal sociale robots die met ons samenwerke­n. In ziekenhuiz­en waar ze bedden verschonen, of thuis waar ze kwetsbare ouderen helpen het huis bij te houden. Maar ook in auto’s die communicer­en met voetganger­s en fietsers, of die samenwerke­n met mensen op de werkvloer.

Evers ziet dat niet als bedreiging, maar als hulpmiddel voor vrouwen (en mannen).

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname