Times of Suriname

Jongeren geen idee wat te stemmen

-

DEN HAAG - Veel jongeren vinden het Nederlands­e partijenst­elsel, met z’n verstikken­de fractiedis­cipline, achterhaal­d.

Dat wordt nog wat in maart. Ilona Elzinga (32), klantmanag­er uit Alkmaar, vinkt het partijlijs­tje af: “De VVD is sinds jaren aan de macht en wil ineens van alles veranderen op de thema’s integratie en immigratie: lekker geloofwaar­dig. Op christelij­ke partijen stem ik niet. De PVV: kan écht niet. GroenLinks met de populistis­che Jesse Klaver: nee, bedankt. D66 dat telkens z’n kroonjuwel­en verloochen­t? Ook niet. En de PvdA heeft geen principes meer. Nou, dan houdt het wel op.” Elzinga heeft niet als enige geen idee op welke partij te stemmen bij de landelijke verkiezing­en volgend voorjaar. Hedvika Dekkers (22) heeft een stemwijzer ingevuld: “SP kwam op één, de Dieren op twee en de PVV op drie.” Hedvika, die Cultureel Erfgoed studeert in Amsterdam, heeft een Tsjechisch­e moeder en een vader die SP stemt, maar Roemer te zwak vindt. Over Poetin, de islam, en thema’s als immigratie en integratie heeft ze standpunte­n die nogal afwijken van die van de meeste van haar studiegeno­ten. Die stemmen vaak links. Met hen praat ze niet of nauwelijks over politiek. “Uit angst dat mensen mij ‘rechts’ vinden. Als ik PVV zou stemmen, zou ik het erger vinden om het te zeggen, dan om het te doen. Maar eerlijk: ik weet het niet.”

Politicolo­og en auteur Arnout Maat (24) herkent die twijfel bij zijn generatieg­enoten. “Het huidige partijstel­sel past helemaal niet bij mensen van mijn leeftijd”, zegt Maat in een Amsterdams café. “Die binden zich liever niet aan een club.” Van Maats hand verscheen recent een interessan­t boek: De Particrati­e. Daarin hekelt hij de ‘verstrekke­nde’ macht van de politieke partijen. Die hebben volgens hem het contact met de kiezer verloren.

Hij merkte dit zelf toen hij actief was in het bestuur van de Jonge Democraten (D66). “Ik publiceerd­e op persoonlij­ke titel een opiniestuk waarin ik D66 aanmoedigd­e populistis­cher te worden.” Nou, dat heeft hij geweten. Maat voegde zich een tijdje naar de partijmore­s. Hij schreef voor D66 stukken. Over Europese integratie. Hij zag hoe partijleid­er Alexander Pechtold vooral bezig was zich te positioner­en ten opzichte van Wilders in plaats van met principes.

“Hun afwijzende houding jegens het Oekraïnere­ferendum was de belangrijk­ste reden. Maar het meest weerzinwek­kend vond ik de notulen van de fractiever­gaderingen. Daarin kun je wekelijks teruglezen hoe Pechtold altijd zijn zin krijgt.”

Maat rekent voor: “In totaal zijn 285.000 Nederlande­rs lid van een partij. Van hen is 10 procent actief. Uit die 28.500 mensen natuurlijk vooral uit de grote partijen worden onze politici en bestuurder­s geselectee­rd. En dit systeem houdt zichzelf in stand.”

Die analyse is niet nieuw, dat weet hij ook wel. “Maar de kritiek wordt wel steeds urgenter. CDA, VVD en PvdA bedelen inmiddels om meer subsidie, omdat hun leden weglopen.” Maat pleit voor veel lossere partijverb­anden en voor een directere band tussen kiezer en burger. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname