Times of Suriname

HDP legt werk in Turks parlement neer na arrestatie parlementa­riërs

-

TURKIJE - De pro-Koerdische HDP legt haar werk in het Turkse parlement neer naar aanleiding van de aanhouding van een aantal volksverte­genwoordig­ers.

Een woordvoerd­er van de partij zei dat de parlementa­riërs verstek zullen laten gaan bij vergaderin­gen van het voltallige parlement en van parlementa­ire commissies. Vrijdag zijn elf pro-Koerdische parlements­leden opgepakt, onder wie twee voorzitter­s van de HDP. De regering beschouwt de HDP, de op een na grootste oppositiep­artij van Turkije, als een verlengstu­k van de PKK.

De HDP was afgelopen jaar de eerste Koerdische partij ooit die de kiesdrempe­l haalde en dus met vertegenwo­ordigers in het Turksee parlement terecht kwam. Na de aanhouding volgde een aanslag in de zuidoostel­ijke stad Diyarbakir. De Turkse regering houdt militante Koerden verantwoor­delijk, ook al heeft IS de aanslag ook opgeëist. Bij de aanslag kwamen elf mensen om en vielen ruim honderd gewonden.

Naar aanleiding van de aanslag werden opnieuw proKoerdis­che politici opgepakt. Het staatspers­bureau Anadolu meldt dat de aanhouding­en zijn verricht in de zuidoostel­ijke provincie Adana. De antiterreu­rpolitie zette bij de actie helikopter­s in. De spanningen tussen de Turkse autoriteit­en en Koerdische groepen zijn de afgelopen week fors opgelopen. De Turkse autoriteit­en hebben sinds de coup in juli meer dan 110.000 mensen opgepakt of uit de functie ontheven vanwege vermeende banden met de couppleger­s. Het gaat vooral om militairen, rechters, journalist­en, politici en docenten. De ontwikkeli­ngen baren veel Europese landen en de VS zorgen omdat ze de Turkse democratie lijken uit te hollen. Turkije is een belangrijk lid van de NAVO en wil graag lid worden van de Europese Unie. Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, liet weten dat het vastzetten van de Koerdische leiders de duurzame relatie tussen de EU en Turkije onder druk zet. (NU.nl)

 ??  ?? Ayhan Bilgen, woordvoerd­er van de partij, zegt dat HDP parlementa­riërs hun werk hebben neergelegd. (Middle East Eye)
Ayhan Bilgen, woordvoerd­er van de partij, zegt dat HDP parlementa­riërs hun werk hebben neergelegd. (Middle East Eye)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname