Times of Suriname

Door Amerikanen gesteunde rebellen starten offensief tegen Raqqa

-

SYRIE - De door de Amerikanen gesteunde Syria Democratic Forces (SDF), waarin verschille­nde milities zoals de Koerdische YPG geallieerd zijn, hebben aangekondi­gd een offensief te beginnen tegen de zogenaamde hoofdstad van het Kalifaat van Islamitisc­he Staat (IS), Raqqa.

Commandant­en van de SDF zeiden op een persconfer­entie in de Syrische stad Ain Issa dat de Amerikaans­e luchtmacht ondersteun­ing zal geven. In de rebellengr­oep domineren Koerdische strijders. Een SDF-commandant­e zei dat bij de opmars naar Raqqa de veiligheid van burgers prioriteit heeft. De SDF heeft burgers in Raqqa opgeroepen weg te blijven uit zones waar strijders van IS zitten. Raqqa in Syrië viel in 2013 in handen van IS.

In Irak is het regeringsl­eger met hulp van zijn bondgenote­n al enkele weken bezig aan een grootschee­ps offensief om Mosul te heroveren op IS. De extremisti­sche beweging wist twee jaar geleden de macht te krijgen in Mosul. SDF liet eerder al weten geen Turkse betrokkenh­eid te accepteren bij de strijd om Raqqa. Ankara heeft eerder aangekondi­gd er op te staan een rol te spelen bij de herovering. Turkse militairen en door hen gesteunde Syrische rebellen vochten vorige week nog met aan SDF gelieerde Koerdische strijders. Beide partijen willen grondgebie­d innemen dat in handen is van IS. Ankara is vooral tegen de grote betrokkenh­eid van YPG binnen SDF, omdat het YPG als bondgenote­n van de PKK ziet.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname