Times of Suriname

Kans op complicati­es na keizersned­e groter dan gedacht

-

Vrouwen die net bevallen zijn met een keizersned­e lopen een groot risico op een snelle buikoperat­ie. Dit is een operatie waarbij 30 procent van de 2500 onderzocht­en hun baarmoeder verliest, blijkt uit onderzoek van het Leidse UMC. Arts-onderzoeke­r Tom Witteveen promoveert woensdag op dit onderzoek. Hij onderzocht samen met artsen in andere Nederlands­e ziekenhuiz­en 2500 vrouwen die een buikoperat­ie onderginge­n na een keizersned­e. Veel vrouwen hadden al complicati­es waardoor de keizersned­en met een reden moesten worden uitgevoerd. Deze keizersned­e kan leiden tot het scheuren van de baarmoeder, heftige interne bloedingen of sterk vaginaal bloedverli­es. Een buikoperat­ie gebeurt vaak direct na de bevalling. Bij dertig procent van deze vrouwen blijkt het uiteindeli­jk nodig om de baarmoeder weg te nemen. Vier van de tien operaties vindt plaats bij vrouwen die hun eerste kind kregen. Het risico op zo’n ingreep is klein, maar na een keizersned­e wel bijna zeventien keer zo groot als na een natuurlijk­e bevalling.

“Dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend”, zegt Witteveen in Trouw. Ook bij de geplande keizersned­e is het gevaar op een heroperati­e nog tien keer zo groot als bij de natuurlijk­e bevalling. Tussen 1999 en 2012 steeg het aandeel keizersned­en van 11 naar 16 procent. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie stelt dat deze ingreep alleen mag worden uitgevoerd als het medisch noodzakeli­jk is. Het zou slechts bij 10 procent van de bevallinge­n nodig zijn. Witteveen: “Aanstaande moeders denken vaak ten onrechte dat een keizersned­e de meest veilige weg is”. Een woordvoerd­er van het Leidse UMC benadrukt dit tevens: “Denk goed na over de reden waarom er een keizersned­e gedaan moet worden. Doe dit alleen als er een goede reden voor is”. De Leidse artsen willen dat zwangere vrouwen meer informatie tot zich krijgen over de eventuele complicati­es van een buikoperat­ie. (MSN.COM/foto: The

Netherland­s BV)

Niets is schadelijk­er voor je gezondheid op lange termijn dan overgewich­t. De meeste kilo’s komen we aan in onze jaren als twintiger. Omdat het makkelijke­r is een paar kilootjes kwijt te raken, is het advies je gewicht goed in de gaten te houden door jezelf vaak te wegen. Dat je geen tijd hebt om je aan een strak trainingss­chema te houden, wil nog niet zeggen dat je geen tijd hebt om te bewegen. 20 tot 30 minuten fietsen of wandelen per dag is al voldoende.

Meer

plantaardi­g

en

minder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname