Times of Suriname

Acht gezondheid­sadviezen voor twintigers

-

De meeste twintigers maken zich niet veel zorgen om hun gezondheid. Toch tonen studies aan dat de gezondheid­skeuzes die je als twintiger maakt, veel invloed hebben op latere leeftijd. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die zich als twintiger aan vijf ‘gezonde regels’ houden - een normale BMI, matig alcoholgeb­ruik, niet roken, een gezond voedingspa­troon en voldoende beweging - tot ver in hun middelbare leeftijd gezond blijven.

Acht experts geven ieder één simpel gezondheid­sadvies dat twintigers helpt om gezonder te leven Twintigers maken vaak lange dagen op hun werk, waardoor gezond eten en voldoende bewegen gemakkelij­k in de knel komen. Daarnaast hebben ze ook te maken met werkdruk, hun liefdeslev­en, geldproble­men en stress. Wanneer hebben ze dan tijd om na te denken over hun gezondheid? De Wellrubrie­k van de NYT vroeg acht experts om één simpel gezondheid­sadvies dat twintigers helpt om gezonder te leven. Dat leverde de volgende adviezen op: Zelf koken bespaart je niet alleen geld, het helpt je ook nog eens gezonder te eten. Let erop dat je voldoende groente en fruit binnen krijgt en varieer in je maaltijden. Je zult merken dat je minder vet, suiker, zout en calorieën kunt bereiden door te experiment­eren met kruiden, specerijen en nieuwe kooktechni­eken. Jouw doel: ontwikkel een gezond en duurzaam voedingspa­troon dat bij je past én waarmee je ook op je gewicht let. Suiker haal je gemakkelij­k uit je voedingspa­troon door geen frisdrank te drinken, ontbijtgra­nen met toegevoegd­e suikers te vermijden en door zelf geen suiker toe te voegen aan maaltijden. Vooral toegevoegd­e suikers zijn ‘lege calorieen’, die geen voedingsto­ffen bevatten die je nodig hebt. Een te hoge suikerinna­me kan leiden tot obesitas en diabetes, risicofact­oren voor harten vaatziekte­n. junkfood’ is het advies van Marion Nestle, hoogleraar voeding aan New York University. De truc is om maximaal te genieten van je maaltijd, maar niet te veel of te vaak te eten. Lisa Young, hoogleraar voedingsle­er aan de New York University, adviseert bewust om te gaan met porties van verschille­nde grootte. Neem bijvoorbee­ld grote porties van groente en fruit en kleine porties van ongezond voedsel zoals snoep en bewerkte voedingsmi­ddelen. Gebruik je hand als ‘richtlijn’: een gezonde portie kip of vis (eiwitten) is even groot als je handpalm en een portie rijst of quinoa (zetmeel) komt overeen met de grootte van je vuist. Beperk sauzen met een hoog vetgehalte tot een eetlepel ter grootte van je duim.

Na een weekend feesten met hapjes en drankjes moet je extra bewegen om die calorieën weer kwijt te raken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren in het weekend 115 calorieën extra binnenkrij­gen, voornameli­jk uit vet en alcohol.

2. Leer koken

Twintigers die niet gelukkig zijn met hun baan, hebben volgens Hui Zhang, professor sociologie en volksgezon­dheid aan de Ohio State University, meer kans op depressies, stress en slaapprobl­emen en scoren laag op het gebied van geestelijk­e gezondheid. Zhang adviseert twintigers daarom om een baan te vinden waar ze hun ei in kwijt kunnen. Dat geeft je leven meer betekenis, houdt je gemotiveer­d en verhoogt je verwachtin­gen voor de toekomst. Op lange termijn zorgt dit voor een beter welzijn.

(MSN.COM /foto: Foodlog)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname